Kjøkkentjeneste er en viktig del av hverdagen for Line Wold Moen fra Fevik, Mats Tambini fra Vennesla og Eirik Moberg fra Arendal Foto: Tore André Baardsen
I vanlig klasserom må de også være, Erik Moberg og Mats Tambini har valgt plassen rett foran kateteret til lærer.... Foto: Tore André Baardsen
Lærer og trener Gøran Høyvik Ulltang (nummer tre fra høyre) forteller nysgjerrige 10. klassinger under åpen samling hva de kan vente seg dersom de får studere ved Hovden skigymnas. Foto: Tore André Baardsen
Mats Tambini fra Vennesla er vel så stolt over innkjøpet av pepperkaker (se de ni boksene på gulvet nederst til venstre i bildet), som av rydde-egenskapene sine. Foto: Tore André Baardsen
Line Wold Moen fra Fevik, Erik Moberg fra Arendal og Mats Tambini fra Vennesla i et sjeldent øyeblikk av avslapning i sofaen i fellesrommet på hybelbygg C. Foto: Tore André Baardsen

— I år er det helt tullete, det er 50 søkere bare til snowboard/twintip-linja, forteller lærer/trener Gøran Høyvik Ulltang fra bunnen av slalåmbakken på Hovden. Der ser han rundt 30 tiendeklassinger fra hele landet boltre seg i railparken og teste det som kan bli det kuleste klasserommet gjennom tre uvanlige skoleår.

Skolen arrangerer åpen samling for at håpefulle skal få teste og lære om hva de kan bli med på fra høsten av. Rundt 80 prosent av elevene kommer fra andre steder i Norge enn Sørlandet, i følge skolens egne opplysninger.

Jibbing

Hovden skigymnas har tatt den siste ungdomstrenden, jibbing, på alvor. Jibbing, eller frikjøring på ski, er en populær form for alpint. Ordet jibbing betyr å stå på ski også på noe som ikke er snø, for eksempel bokser, rails og lignende. Jibbing er en sport som involverer avanserte triks. Populariteten har økt enormt og har røtter i fristil skikjøring, alpint og snowboarding, men er i dag akseptert som en egen sport.

For tredje gang kjører Hovden skigymnas et av landets mest profesjonelle opplegg. Med egne trenere er målet å legge til rette for at ungdommene skal bli så gode som de kan og vil.

Line Wold Moen fra Fevik har gjort rommet sitt klarte til å ta imot besøk. Foto: Tore André Baardsen

Undergrunnskultur

— De siste årene har søknadsmengden blitt så stor at vi ikke kan slippe inn alle som vil. Vi har sett at det som tidligere var en undergrunnskultur blant unge, nå er blitt en idrettsgren elevene virkelig satser for å bli gode i, sier Gøran.

Slik er snowboardforbundets historieframstilling på sin egen nettside: "Det har alltid vært "et underground"-preg på miljøet. Eksklusivitet, individualisme og fellesskap har betydd mye. "Konkurranseånden" har alltid vært tonet ned, mens gleden ved å drive med snowboard har vært sett på som det viktigste. Musikk, design og klær er også viktige uttrykk i snowboard."

Ifølge både elever og lærere på skigymnaset har twintip-ski de siste par årene nesten overtatt i popularitet for snowboard. Twintip betyr på norsk: Ski med tupp i begge ender – så man kan renne begge veier.

Brett

— Jeg kom hit for å bli bedre på brett, sier Line Wold Moen (16), som opprinnelig er fra Trysil, men nå bor på Fevik. Eller – det vil si – hun bor på hybelbygg C blant sju andre på Hovden. Som hun valgte i stedet for hjemstedet Trysil.

For Hovden skigymnas er en internatskole. Med ni hybelbygg der elevene er delt inn i tre idretter; langrenn, alpint og snowboard/twintip.

— Det var litt vanskelig til å begynne med. Alt dette med tøyvasking og rydding og matlaging, innrømmer Erik Moberg (16) fra Arendal.

Også Mats Tambini (17) fra Vennesla innrømmer at det har tatt litt tid fra skolestarten i august før han ble vant til å klare seg alene.

— Nå lager han grandis på fem minutter, tøyser Erik.

Ikke tv

Vi sitter i fellesrommet på hybelbygget, med sofagruppe, et stereoanlegg med en høyttaler og en tv som nesten aldri brukes. I hvert fall ikke i ukedagene. Da er dagsprogrammet så tett at når kvelden kommer, vil de bare komme seg i seng etter å ha fått i seg noe kveldsmat.

Den lager de på det doble kjøkkenet, som alle har ansvar for å holde reint.

— I år og i fjor har elevene fått middag på Hovdehytta mandag til og med torsdag, forteller hybelansvarlig Per Øyvind Asbjørnsen.

Husleien er 3.600 kr i måneden, og dette dekker alle utgifter, inkludert middagen på Hovdehytta.

Asbjørnsen har både en vaktmesterfunksjon og passer på at elevene holder en viss disiplin på hverdagen med rydding og vasking.

— Etter hvert lærer de at dersom alle bidrar, blir det ikke så mye på hver, sier han.

Triks

Selv om elevene har åtte timer mer skole i uka enn andre, inklusive snøkjøring, opplever han at de unge fortsetter på ettermiddag/kveldstid. De lager løyper, eksperimenterer med triks og leker til langt på kveld.

De tre elevene nikker samtykkende. Ingen av dem har satt seier i X-games som et konkret mål, men Erik har utvilsomt fått los: Han fikk være med bronsevinner i X-games, Anders Haatveit, til Colorado USA i to uker i januar.

— Det var dritfett, gliser han.

Reising

Og reising er det mye av for elevene. På høsten før snøen kommer blir det ofte turer til Sveits, Østerrike eller andre alpinland for å få snøtrening. Selv når snøen kommer er elevene ute og farter. De deltar i norgescup og andre konkurranser landet over, som en del av skolen, og det kan også vanke nye turer til Alpene.

Line var for øvrig svært uheldig, og hadde bare fire dager bak seg på brett da hun falt stygt og skadet seg så hun ikke kunne kjøre på fire måneder.

Men da hun ble friskmeldt, smalt hun til med sølv i sin klasse i norgescupen.

— Jeg valgte Hovden fordi de har et mer seriøst opplegg enn for eksempel på Geilo, forteller Line.

— Skikjøring er det gøyeste jeg vet, og det er helt fantastisk å kombinere det med skolen på denne måten, forteller Mats. Han kan se for seg en karriere som idrettsutøver, og håper å nå målet – men legger mest vekt på å leke og ha det gøy.