Sejr Gammelsbæk kvittet seg med Geir Mikkelsen etter 800 meter. Heldigvis gikk det bra med hest, kusk og konkurrenter i kollisjonen. Foto: Baard Larsen
Eirik Høitomt og Vestpol Dronninga sørger for Tveit-seier under V75-en på Sørlandets travpark 29 august. Foto: Baard Larsen
Trener Jenny Thygesen, kusk Eirik Høitomt og eier Ludvig Jensen etter Vestpol Dronningas seier i hoppecupen. Foto: Baard Larsen

V75-kjøringen på Sørlandets travpark lørdag ble en suksess for de lokale ekvipasjene. Både i ponniløpene og storløpet ble det hjemmeseier. Hovedløpet, Kristen Gundersens æresløp, måtte kjøres på nytt etter en ulykke.

Alt klaffet for de lokale deltakerne. Først var det internasjonal ponnikuskematch, som Sørlandets travpark vant i kamp mot Aalborg travbane i Danmark. Så fulgte lokale travere opp med seire på rekke og rad. K. K. Maia, General Ideal og Vestpol Dronninga sørget for høyt stemning på tråkka. Så smalt det.

Gikk galt

Outsider i Kristen Gundersens æresløp var Sejr Gammelsbæk og Geir Mikkelsen. Mikkelsen, som jobbet for Gundersen da han var aktiv trener, hang med i kampen om storløpsseier til det var kjørt 800 meter. Da var ekvipasjen involvert i en kollisjon. Løpet måtte kjøres på ny, og da var det Viking Va Bene og Geir Vegard Gundersen som var overlegne vinnere på banerekordtiden 1.11,6a/1.609 m.

— Kristen er en mann jeg husker godt fra da jeg begynte med hest. Ingson, Scott Iran og Trø Sjur er navn som var aktuelle da. Å vinne hans minneløp setter jeg høyt. På grunn av etternavnet hans fulgte jeg ekstra godt med, og jeg snakket en del med Kristen på travbanene, oppsummerte Gundersen etter at han vant navnebrorens æresløpet.

Nyinnkjøpt

Rune og Ludvig Jensen fra Tveit kjøpte inn Vestpol Dronninga for en måneds tid siden. Hun debuterte nå for nye eiere og ny trener med seier i hoppecupen.

— Hoppa ble behandlet etter at hun ankom stallen, og har blitt matchet mot dette løpet Nå ble det seier og alt klaffet perfekt, sier Jenny Thygesen, trener av hoppa til Rune og Ludvig Jensen.

— Vi så på stamtavla, og viste at hesten var veldig god. Da sjansen for kjøp kom, var det bare å slå til, forteller travveteranen fra Tveit, Ludvig Jensen.

Sjokkseier

Dagens første løp startet med en overraskende seier til Helene Forberg, som er både eier og trener på sin egen K. K. Maia. Fra innvendig posisjon fikk ekvipasjen åpning i siste sving og avsluttet best av alle.

— Dette hadde jeg ikke trodd. Selv da vi var i mål var jeg i tvil. Det er først nå seieren synker inn. Rett og slett veldig stort, sier en rørt Helene Forberg etter seieren.

Ikke bare var det hestens første seier på 21 starter. Samtidig tok den 19 år unge jenta sin første totalisatorseier i sin 46. start.

Byttet trener

Første V5-løp var et monteløp, der Madelen Berås og Limerick var den store favoritten. Hjemmeseier ble det, men til en Brüssel-bosatt Setesdøl. For i et fartsfylt løp hvor tempoet var høyt fra start, var det til slutt General Ideal og Kristine Kvasnes som red først i mål. Eier er Torbjørn Frøysnes fra Byglandsfjord, som holder til i Brussel som norsk ambassadør og spesialrepresentant for Europarådet til EU.

— Jeg hadde litt tro på hesten siden han har fått ny trener, men seier var overraskende. Å komme hjem en tur og oppleve at General Ideal vant på hjemmebane under V75-kjøringen, er moro, sier Frøysnes.