— Jeg synes Nye Lindesnes er et veldig godt forslag. Både Mandal og de øvrige tre kommunene vil være tjent med en slik sammenslåing, sier ordfører i Mandal, Tore Askildsen.

Det er ikke bare rundt Kristiansand det diskuteres kommunesammenslåing. Det gjøres også rundt nabobyen i vest.

Mandal, Lindesnes, Audnedal og Marnardal ser nemlig på muligheten for å slå seg sammen til en ny og større kommune med det foreløpige navnet Nye Lindesnes.

Men der Mandal går for ett alternativ, har de andre kommunene både to og tre alternativer.

Les også:

— Blant landets beste

— Mandal kan stå på egne bein også i framtida, men jeg tror alle vil være tjent med å slå seg sammen, sier Askildsen, som mener det både er veldig sannsynlig og veldig naturlig at Nye Lindesnes kommune kan bli en realitet.

— Det er blant annet basert på det langvarige og svært omfattende samarbeidet vi har i Lindesnesregionen. Vi er blant de beste i landet på tjenesteproduksjon, men har forskjellige svake og sterke sider. Det kan vi utnytte til felles beste, sier mandalsordføreren.

Les også:

Lindesnes ser øst og vest

Litt lenger vest, hos kommunen som eventuelt får beholde navnet sitt i den nye storkommunen, er ordfører Janne Fardal mer hemmelighetsfull.

Ordfører Janne Fardal Kristoffersen i Lindesnes synes det er to spennende alternativer. Foto: Jarle R. Martinsen

— Vi er i gang med et fullt utredningsarbeid for to spennende alternativer, Nye Lindesnes og Lyngdal 5 (Lyngdal, Farsund, Hægebostad, Audnedal og Lindesnes), sier Fardal.- Men det er vel ikke tvil om at samarbeidet er mye tettere med Mandal?

— Det er klart at vi har hatt et langt samarbeid med Lindesnesregionen, og at så å si alle videregående elever drar til Mandal, men vi er i den heldige situasjon at vil ligger midt mellom to byer. Lyngdal er flinke på utvikling, er gode på å løfte sammen og skaper mye positivt, svarer Fardal, som innen kommunevalget regner med å ha et kommunestyrevedtak i saken.

Hun er imidlertid veldig klar på at Lindesnes selv må tegne kartet og ikke overlate det til Stortinget.

— Dette er en sånn type saker som innbyggerne er virkelig opptatt av. Uansett hvor jeg befinner meg er dette et tema, sier lindesnesordføreren.

Les også:

Utkant uansett

Ordfører Helge Sandåker i Marnardal vurdere flere alternativer. Foto: Jarle R. Martinsen

Kommunen som ligger et par mil opp elva fra Mandal, Marnardal, har også flere beilere. I tillegg til Nye Lindesnes jobber Marnardal også med Midtre Agder, bestående av Hægebostad, Åseral og Audnedal.— I Marnardal vil vi fortsette i begge prosjektene, og er ikke klare for det første retningsvalg i slutten av mars, forteller ordfører Helge Sandåker.

— Uavhengig av hvilket valg vi ender med, blir Marnardal en utkant. Hva slags tjenestetilbud en ny storkommune kan tilby innbyggerne i dagens Marnardal, blir derfor helt avgjørende for hva vi velger, sier Sandåker.

Les også:

Tre alternativer for Audnedal

Tønnes Seland, ordfører i Audnedal, vurderer tre alternativer. Foto: Jarle R. Martinsen

Det er det også for Audnedal, ifølge ordfører Tønnes Seland, som har hele tre alternativer å velge mellom: Nye Lindesnes, Midtre Agder og Lyngdal 5.— Hva som tjener innbyggerne i Audnedal på sikt, er det som til slutt teller. Det jobbes hardt i alle prosjektene for å få til noe fornuftig, Personlig bruker jeg ekstremt mye tid på dette, men så er det nok også den viktigste saken kommunestyret kommer til å avgjøre noensinne, sier Seland.

Les også:

For langt fra Åseral til Mandal

Åseral har, som eneste kommune i Lindesnesregionen, valgt ikke å være med i prosjektet Nye Lindesnes.

— For det første er det for langt fra Åseral til Mandal. For det andre viser ren ungdomsskolematematikk at Åseral, med færre enn 1000 innbyggere, vil bli veldig utvanna i en kommune der Mandal utgjør 14- 15.000 innbyggere, sier Oddmund Ljosland, ordfører i Åseral.

Les også:

I stedet deltar kommunen i to andre prosjekter, Midtre Agder (Hægebostad, Audnedal og Marnardal) og Indre Agder (Bygland og Evje og Hornnes). Kommende torsdag arrangerer kommunen et folkemøte der begge alternativene presenteres. Ifølge ordføreren skulle nok mange ønsket et tredje alternativ; status quo.

— Det sitter nok i ryggraden til åsdølene at man ønsker å være en egen kommune. Derfor er dét også viktig å få fram hvilken risiko det innebærer, sier Ljosland.