2. januar starter det store januarsalget, men mange butikker har startet salget for flere dager siden. Foto: Reidar Kollstad

— Det er en tendens at salgene blir flere og varer lengre. Det gjelder ikke alle, men det er mange som har flere salg enn de tradisjonelle salgene i januar og august, sier fagdirektør Jo Torkel Gjedrem i Forbrukerombudet.

2. januar går startskuddet for det store januarsalget i mange av butikkene på Sørlandet. For mange er salget en videreføring av romjulssalget. Et søk avisarkivene viser også at det i løpet av året har blitt holdt flyttesalg, ombyggingssalg og åpningssalg i forskjellige butikker.

Har startet januarsalget

På kjøpesenteret Sandens i Kristiansand sentrum har flere butikker hatt salg siden etter jul. Det bekrefter ansatte på flere butikker Fædrelandsvennen var innom nyttårsaften.

— Vi startet salget rett etter jul og fortsetter etter nyttår, sier butikkmedarbeider Camilla Sanner hos Urban.

I løpet av året har butikken salg når det er nattåpent og under såkalte handleonsdager.

— Vi har småsalg på utvalgte varer i løpet av året. Nå i romjula og etter nyttår er nesten alt i butikken på salg, siden det skal ryddes plass til nye varer, sier Sanner.

Hard konkurranse

Jo Torkel Gjedrem mener de hyppige salgene henger sammen med knallhard konkurranse.

— Det er nok et uttrykk for en kraftig priskonkurranse. Mange kjemper til dels med ryggen mot veggen. Da påvirkes også prisene, sier Gjedrem.

— Betyr det at folk får flere varer billigere enn før?

— Det er ikke gitt at butikken som tilbyr størst prisavslag har den laveste prisen. Mitt råd er å sjekke flere butikker og kjøpe varen hvor den er billigst. Et par ski kan være satt ned fra 5000 til 4000 i en butikk, men selges til 3000 kroner i en annen butikk uavhengig av salget, sier Gjedrem.

Avdekker juks

Før nyttår avdekket Aftenposten at kjøkkenkjeden Tilbords hadde annonsert de samme varene for salg i åtte av ni måneder, noe som strider mot markedsføringsreglene.

- Hvor omfattende er slikt juks?

— Vi avdekker det relativt ofte. I noen tilfeller er salget svært langvarig. Det er vanskelig å hevde at man har salg når det har vart i ett år. Vi ser også at en del varer markedsføres uten at det oppgis førpris, sier Gjedrem.

De siste årene har Forbrukerombudet undersøkt møbel- og sportsbransje nøye. Flere aktører har fått vedtak mot seg som innebærer tvangsmulkt dersom reglene brytes igjen.

— Sportsbransjen har hatt en klar forbedring de siste årene, men ikke bra nok. I møbelbransjen har vi egentlig hatt en god situasjon, selv om det er mange som har fått vedtak mot seg. Her kommer vi til å følge nøye med i løpet av romjuls- og januarsalget, sier Gjedrem.

Kan ikke villede

En tilfeldig kikk på katalogen til Bohus viser at varene som selges rabattert under januarsalget ikke er de samme som under romjulssalget. Alle artiklene er også oppgitt med førpris og kjeden har også oppgitt hvor lenge salget varer. Alt i tråd med slik det skal gjøres.

— Det er greit at man har salg på forskjellige varer. Det viktige er at forbrukeren får oppgitt riktige opplysninger og ikke blir villedet, sier Gjedrem.