For første gang siden byjubileet i 1991 ble både Øvre Torv og Nedre Torv tatt i bruk da skolene stilte opp til skoletogene.

— Toget vil bruke lengre tid enn vanlig, men vi tror ikke det blir mer kaos. Nå hjelper vernepliktige fra Kjevik til med å stille opp, og så regner vi med at det går stort sett av seg selv, sa 17. mai-komiteens leder Vidar Lynnæs før skoletoget stilte opp på Torvet 17. mai.

Fantastisk syn

Til sammen 12.000 skolebarn og ungdommer var invitert til å gå i tog, men siden elevene i videregående stort sett dropper barnetogene, ventet 17. mai-komiteen rundt 10.000.

Hvor mange som var på Torvet, var det vanskelig å slå fast lørdag morgen. Ordfører Arvid Grundekjøn likte i hvert fall synet fra talerstolen.

— Det er et helt fantastisk syn. Dette er en dag jeg ser dere har lyst å feire, og en dag som er dypt forankret i folkesjela, sa han.

Samling

Det unike med årets 17. mai, er at skolene i bydelene er bedt om å delta på barnetogene i sentrum. Det skjedde etter et vedtak i formannskapet i fjor.

Åtte skoler valgte å bli værende i bydelen, blant annet Torridal og Mosby.

Resten er samlet for å gå i barnetog i Kvadraturen.

— Vi øker kanskje toget med 20 – 25 prosent. Nå stiller vi de minste opp først, så de slipper å stå så lenge og vente, sier Lynnæs.

Tauet bort

Før skolene stilte opp, hadde parkeringsselskapet vært rundt i gatene for å se om det var feilparkerte biler som stengte for toget. De ble tauet bort.

Foreldre som skulle inn til sentrum ble oppfordret til å ta bussen for å unngå kaos.

Kultursjef Svein Tore Sorthe sier til Fædrelandsvennen at enkelte kanskje har vært litt for opptatt av at det ble kaos når så mange skulle samles til felles skoletog.

— Vi tror ikke det, vi tror dette skal gå bra, sier han.