Familien Yusuf ble tvangssendt tilbake til Jemen i desember. Asylavtalen som regjeringen inngikk med KrF og Venstre innebærer at hun trolig får komme tilbake.

Men veien dit er likevel lang. Det tar tid å innføre nye regler og etter det venter saksbehandlingstiden.

Dermed kan det fort ta flere måneder før familien får komme tilbake.

— I verste fall kan det ta opptil 36 uker. Da må ingen virkemidler være ubrukt for å få dem tilbake før det. Dette gjelder ikke bare denne familien, men flere andre familier i Jemen og Afghanistan, sier Petter Toldnæs, lokalpolitiker i Lillesand og vara til sentralstyret.

Tar tid

Under Venstres landsmøte i Tromsø i helga, tok han kontakt med partileder Trine Skei Grande. Han vil at partiledelsen presser regjeringen ytterligere i saken slik at familien kan komme tilbake tidligere - kanskje innen et par uker.

Både Toldnæs, familiens advokat og organisasjoner som Noas mener at det er mulig ved å bruke andre regler.

— Vi må sette oss ned og se på hva som er mulig å gjøre for de som oppholder seg i krigssoner. Men samtidig er det slik at vi ikke kan gripe inn i enkeltsaker, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

— Men er det realistisk å få de barna dette gjelder hjem så raskt som Toldnæs og andre ønsker?

— Vi må se hvilket handlingsrom vi har. Men vi kan som sagt ikke gripe inn i enkeltsaker, og vi må sikre at det ikke bare er de som har vært i media som får rett behandling.

Må prøve

Shaimaa Yusuf og familien oppholder seg nå i Jemen der det er krig.

— Hun er fortvilet, og vet ikke hva de skal gjøre. Kanskje må de flykte igjen. Bombenedslagene kommer stadig nærmere, sier Naciye Øzturk i familiens støttegruppe til Bergens Tidende.

Petter Toldnæs har vært i kontakt med flere organisasjoner som jobber for flyktningers interesser. Han mener det finnes minst to måter for å få familien ut raskt:

Det ene er at Utenriksdepartementet utsteder et humanitært visum. Det kan de gjøre på grunn av den alvorlige situasjonen i Jemen. Familien kan også bli hentet til Norge på en spesialkvote innen kvoteordningen.

— Det er ikke enkelt å få dette til, men det er altså mulig å få familien tilbake raskt ved hjelp av politiske vedtak, sier Toldnæs.

Kommer tilbake

Advokat for familien Yusuf, Vera Vikki, regner med at familien får komme tilbake når de nye reglene begynner å gjelde.

— Den nye forskriften legger enda større vekt på barnas tilknytning til Norge, og denne familien hadde vært i Norge i åtte år og barna var godt integrert i lokalsamfunnet. I tillegg har situasjonen i Jemen utviklet seg slik at det dette er et konfliktområde, sier Vikki.

Hun mener at myndighetene ikke trenger å vente på at de nye reglene skal tre i kraft.

— Situasjonen er ustabil og de lever et liv på fukt. Da er det ingen tid å miste, sier Vikki.