– Det er viktig å løfte frem alle de over 60 personene som har gjort den tøffeste jobben med å dele sine historier og følelser, først med meg, og så med politiet og i lange avhør, sier Anca Håkestad.

Hun føler at hun endelig ble hørt da politiet torsdag 22. september aksjonerte mot en hundeoppdretter. Hun har jobbet med saken i fire år etter å ha kjøpt en hund som raskt ble alvorlig syk.

SYK: Liam var skadet fra fødselen av. Han har skulderplager, hofteplager, halter og kraftig allergi. Foto: Anca Håkestad

– Himla stolt

Etter flere henvendelser til Mattilsynet har hun de siste månedene funnet mange flere som satt med samme opplevelsen som henne, og de aller fleste har nå, ifølge henne, delt sine historier med politiet.

– Det nyttet ikke å stå alene, men nå var vi så mange at de endelig så på saken. Jeg er så himla stolt over alle disse menneskene som nå har stått frem og bidratt, sier Håkestad.

Tidligere fôrverter, kunder og noen få hundekjøpere, som angivelig tidligere er blitt avvist av oppdretteren, skal ha bidratt i forkant av politianmeldelsene.

Agderposten er kjent med flere av forholdene de skal ha anmeldt, som omfatter påstander om alt fra avl på syke hunder til helseskadelige oppvekstforhold for valpene.

Flere av kjøperne ønsker derimot ikke å stå offentlig frem med sine opplevelser før en eventuell rettssak.

Vurderer å utvide siktelse

Politiet aksjonerte 22. september mot en eller flere adresser der en oppdretter i Arendal, ifølge siktelsen, har drevet oppdrett av Staffordshire Bullterrier.

Fire personer er så langt siktet for brudd på dyrevelferdsloven §25 for uetisk avl, men politiet utelukker ikke å utvide siktelsene.

– De fire siktede er alle bosatt i Agder, to er foreløpig siktet for brudd på avlsparagrafen og to er siktet for medvirkning til dette. Det kan bli aktuelt å utvide siktelsen, opplyser politiadvokat Hanna Hurv Nilsen og legger til at en eventuell utvidelse i siktelsen vil kunne gjelde alle fire.

Agderposten har fått tilgang til flere bilder fra en anmeldelse som skal stamme fra dyreholdet til den ene siktede og dens samboer.

Politiet bekrefter at dette er en del av mistankegrunnlaget, men er videre sparsommelig angående detaljer i saken.

– Innholdet i anmeldelser er selvfølgelig en del av mistankegrunnlaget, men politiet gjør egne undersøkelser, også med bistand fra Mattilsynet. Av hensyn til etterforskningen kan jeg på nåværende tidspunkt ikke gå nærmere inn på bevisbildet, forteller Hurv Nilsen.

Dyrevernere blant anmelderne

Hvor mange som har levert egne anmeldelser, ønsker politiet ikke å si noe konkret om.

– Vi har mottatt tre anmeldelser fra henholdsvis NOAH, Dyrebeskyttelsen og Dyrevernalliansen, utover dette kan jeg per nå ikke kommentere hvilke opplysninger politiet sitter på, avslutter politiadvokaten.

Det har mandag ikke lyktes Agderposten å komme i kontakt med hovedmistenktes forsvarer, Joakim Boye, for en kommentar til politiets mulige utvidelse av siktelsen.

Presisering onsdag 23.april 2024: I en tidligere versjon av denne artikkelen ble det skrevet at 60 hundekjøpere hadde anmeldt siktede. Dette var informasjon Agderposten den gang mottok fra de mulig fornærmedes kontaktperson, Anca Håkestad. Ifølge Håkestad er disse personene nå blitt en del av politiets etterforskning og de tre anmeldelsene fra dyrevernorganisasjonene. Politiet bekrefter at det foreligger tre anmeldelser fra dyrevernorganisasjoner.