Her er Elise Toft fra Lyngdal på oppdrag i Afghanistan. Foto: Kim A. Gulbrandsen / Forsvarets mediesenter
- Dette er ikke en kvinnemedalje. Dette er noe vi gjorde sammen. Men det er klart jeg er litt stolt, sier Elise Toft til VG. Foto: Torgeir Haugaard / Forsvarets mediesenter

LYNGDAL: Elise Toft (23) fra Lyngdal er den første og eneste kvinnelige soldaten som får medalje for krigsinnsats for Norge etter andre verdenskrig, skriver VG.

Fredag tildeles hun, og fire medsoldater, Forsvarets Innsatsmedalje med rosett, under en seremoni på Akershus festning.

— Dette er ikke en kvinnemedalje. Dette er noe vi gjorde sammen. Men det er klart jeg er litt stolt, sier hun til avisen.

Ryddet veibomber i skuddregn

Sørlandsjenta havnet i dramatiske skuddvekslinger i Faryab-provinsen i Nordvest-Afghanistan sommeren 2011. > Dette er ikke en kvinnemedalje. Dette er noe vi gjorde sammen. Men det er klart jeg er litt stolt.

På tross av skuddregnet, fortsatte Toft og de andre stormingeniørene å sikre veien for veibomber for å få kollegene i sikkerhet.

«Toft utførte dette oppdraget med en stor ro og et mot som langt overgår det man kan forvente av en soldat», skriver kompanisjef Jørgen Bull i innstillingen til medaljen, ifølge VG.

En milepæl

Ifølge avisen har 1753 norske kvinner tjenestegjort i Internasjonale operasjoner for Forsvaret fra 1978 og fram til i dag.

- Dette er ikke en kvinnemedalje. Dette er noe vi gjorde sammen. Men det er klart jeg er litt stolt, sier Elise Toft til VG. Foto: Torgeir Haugaard / Forsvarets mediesenter

Forsvarssjef Harald Sunde mener at dette er en viktig milepæl.— At Elise er den første kvinnen siden andre verdenskrig som mottar en høyt rangert stridsdekorasjon, viser med all tydelighet at kvinner nå deltar på lik linje med menn i krevende oppdrag, sier Sunde til VG.

Det har ikke lyktes Fædrelandsvennen å komme i kontakt med Toft.