LINDESNES: Tapsforskriften fastsetter at det ved hastigheter mellom 130 og 140kilometer i en 80-sone, skal foretas inndragning av førerkortet foren periode på mellom åtte og 13 måneder. Bilføreren fra Rogaland(47), som ble tatt av UP med 139 kilometer i timen 21. juli, haddei tillegg tre registrerte prikker.

Det gir automatisk tre månederekstra inndragning. Påtalemyndigheten mente at inndragningstidenskulle være 16 måneder.

Redusert inndragningstid

De to meddommerne,Tina Elisabeth Nilsen og Trond Rosfjord, stemte for atinndragningstiden skulle være 12 måneder.

Meddommerne fant atveistandarden på E 39 ved Fardal og at fartsovertredelsen skjeddeved en ellers aktsom forbikjøring, tilsier redusertinndragningstid.

Rettens leder, konstituert tingrettsdommer ErikMarthiniussen, stemte for 16 måneders inndragning. Retten varsamlet enig om at fengselsstraffen for hastighetsoverskridelsenskal være ubetinget fengsel i 15 dager. Den domfelte rogalendingenmente at veistrekningen var slik at han "ble lurt opp i stry", ogat infrastrukturen i området tilsa en mildere straff enn ellers vedfartsovertredelsen. Retten aksepterte ikke denne argumentasjonen iforhold til straffeutmålingen, men fant altså å tilgodese domfelteved inndragningstidens lengde.

Anke uavklart

Politiadvokat TerjeKaddeberg Skaar var aktor i Lister tingrett da saken var tilbehandling. Skaar er onsdag formiddag ikke tilgjengelig for åkommentere om påtalemyndigheten vil anke den del av dommen somomfatter inndragningstiden. Distriktsleder i Utrykningspolitiet,Øystein Krogstad avslår å kommentere dommen.

— Det tilligger ikkeoss i UP å kommentere avgjørelsene fra domstolene som i dettetilfellet, understreker Krogstad.

Utrykningspolitiet har blittkritisert for de mange fartskontrollene som er holdt på E 39 vedFardal. I løpet av sommeren og høsten er det beslaglagt cirka 60førerkort på strekningen basert på de tall som er oppgitt tilFædrelandsvennen etter kontrollene på stedet.

Endret kurs

Krogstadhar tidligere uttalt til Fædrelandsvennen at UP den siste tiden harendret kurs og går nå i økende grad etter de som kjører så fort atførekortet ryker.

— Det er nok en medvirkende årsak til at flere harmistet førekortet i år. Jeg er ikke i tvil om at de som kjører såfort at førerkortet ryker er potensielle ulykkessjåfører.

Distriktsleder i UP, Øystein Krogstad, vil ikke kommentere dommen fra Lister tingrett. Foto: Arkivfoto

Jeg harklokkertro på at en del av dem vi luker ut, ville ha kommet ut foren ulykke. Men jeg hadde ikke trodd at vi skulle komme opp i sliketall, selv om vi nå har fokusert mer på råkjørerne, sa UP-sjefen til Fædrelandsvennen i august.