ARENDAL: 10. oktober i fjor høst ble en mann som satt i en rullestol påkjørt i en fotgjengerovergang på riksvei 410 i Fjærekleivene i Tvedestrand.

— En rullestolbruker ble påkjørt av en mann i et gangfelt. Han har litt hodeskader, men var våken, så det er ikke så alvorlig, sa operasjonsleder Frank Solås ved Agder politidistrikt, til Fædrelandsvennen rett etter ulykken.

82-åringen falt med hodet i veibanen. Han ble påført sårskader i hodet, indre skader i hodet og flere brudd på hjerneskallen. Han ble videre påført brudd i ansiktsskjelettet, nakkebrudd og brudd i en lenderyggvirvel.

Etter flere dager på sykehus fikk 82-åringen lungebetennelse og han døde senere av respirasjonsstans.

Klar sammenheng

Agder politidistrikt etterforsket saken, og det ble etter hvert tatt ut tiltale for bildrap og brudd på veitrafikklovens aktsomhetsnorm.

En overlege ved Sørlandet sykehus Arendal bekreftet at det var en klar årsakssammenheng mellom ulykken og dødsårsaken. 67-åringen som kjørte ned 82-åringen erkjente i Aust-Agder tingrett de faktiske forhold, altså at han kjørte på mannen i rullestol, men erkjente ikke straffskyld for bildrap. Han erkjente straffskyld for ikke å ha opptrådt aktsomt.

Retten konkluderte med at 67-åringen ikke oppførte seg korrekt.

Brøt vikeplikten

— Ved sin kjøreatferd har tiltalte klart overtrådt vikeplikten for gående som befinner seg i et fotgjengerfelt, og det generelle krav til aktsomhet ved kryssing av et slikt felt, skriver retten i dommen.

Påtalemyndigheten mente at 67-åringen var grovt uaktsom, og ønsket å dømme ham til 60 dagers fengsel og ønsket å frata ham førerretten i fire år. Tingretten mente at mannen hadde vært uaktsom, og satte straffen til 24 dagers fengsel og tap av førerretten i tre år.

— Retten har, i motsetning til påtalemyndigheten, ikke ansett uaktsomheten for å være grov i denne saken, og dette får avgjørende betydning for fengselsstraffens lengde, skriver retten i dommen.