IS-ABEL: Isabel tar første bit av dagens første is. Foto: Sondre Steen Holvik
NORGES BURSDAG: Isabel synes det er like gøy å feire Norges bursdag som sin egen. Foto: Sondre Steen Holvik
LITT KALDT: Lufta er kald, og isen gjør det ikke bedre. Da er et godt at en voksen har en jakke Isabel kan låne. Foto: Sondre Steen Holvik
FINNER FLAGG: Mamma og pappa har satt flaggene klare dagen før, og Isabel velger ut ett. Foto: Sondre Steen Holvik
GJØR SEG KLAR: Isabel og mamma gjør seg klare til den store dagen. Foto: Sondre Steen Holvik
SNART KLARE: Pappa og Isabel tar siste sjekk på antrekket før de skal ut og feire. Foto: Sondre Steen Holvik
HOPPENDE GLAD: Etter toget var Isabel hoppende glad. Foto: Sondre Steen Holvik
GLADE BARN I TOG: Isabel og klassevennene har øvd på tog og sanger, og fikk endelig vist seg frem for hele byen. Foto: Sondre Steen Holvik
SMILENDE BARN: Wilds Minde-barna gikk som skole nummer tre i toget, og Isabel synes det var gøy å gå langt. Foto: Sondre Steen Holvik

KRISTIANSAND: Isabels klasse har øvd i lang tid på sanger til 17. mai. De har gått i tog ved skolen, og sjuåringen har gledet seg lenge til den store dagen.

Norges bursdag

— Det er torsdag, sier Isabel på spørsmål om hvilken dag det er i dag. Men hun vet godt at det ikke er hvilken som helst torsdag.

— Jo, det er 17. mai. I dag har Norge bursdag. Det er nesten gøyere enn min egen bursdag, sier den blide jenta når hun kommer ned trappen iført Hardangerbunaden hun har fått av farmor på Odda. Hun går ut i gangen og finner frem sitt norske flagg blant dem mamma Lynn har satt frem kvelden før. De står klare til både Isabel og storebror Benjamin på 11. Snart skal hun vinke med det til hele byen i sitt første skoletog noensinne.

Holder hender

— Jeg har gått i tog før, men det var det lille, forteller hun. Nå er dagen kommet for det store, det lange som går gjennom hele byen, sammen med alle i klassen på Wilds Minne skole.

I andre rekke blant klassekameratene fra første klasse på Wilds Minne skole kommer en syngende jente med rød hårbøyle. I begge hendene holder hun flagg og to jevngamle gutter i hendene. Slik går de gjennom hele kvadraturen, med like bredt smil hele veien.

Gøy med tog

"Tenkt at nå er dagen her som jeg har lengtet etter. Jeg skal gå i toget og jeg er så glad", ljomer det mellom førsteklassingene nedover Markens gate, der mamma og pappa står og ser Isabel og vennene passere.

— Det var gøy å gå i toget, sier Isabel etterpå. Hun har byttet ut kameratenes hender med en litt større fra pappa Tore. Hun hopper og spretter langs fortauet. Hun er slett ikke sliten etter den lange turen, og er på vei mot neste høydepunkt; dagens første is. På torvet finner hun og pappa en isvogn, der hun bestiller den største de har. Det blåser kaldt i Kristiansand sentrum, seksåringen får en voksenjakke over seg etter å ha fått isen i hendene.

— Det pleier ikke å stoppe henne at det er kaldt, sier Tore, mens Isabel tar et stort jafs.

Mer is på skolen

Etter de har vært litt i byen skal de spise lunsj hjemme. Bordet var pent dekket allerede før familien dro til byen.

Så er det barneleker, kaker og mer is på skolen.

— Vi har spist is på skolen en gang før. Det var når vi skulle lære bokstaven I, sier hun.

— Men den kunne jeg fra før. I er min bokstav.