KRISTIANSAND: — Når vi nåoppgraderer store deler av bryggeanleggene, blir standarden etter hvert veldig bra, uttaler Per-Christian Nygård, leder av småbåthavnkontoret, som sorterer under kommunale Kristiansand Eiendom.

Fædrelandsvennen har listet opp åtte av totalt 23 havner der det skjer mindre eller større utbedringer de neste månedene.

20 års levetid

Prosjektene spenner fra montering av utriggere og nye flytebrygger, til planlegging og bygging av to helt nye båthavner i Eidsbukta og Lindebø.

Til sammen skal det nå investeres for godt over 20 millioner kroner.

— Ei flytebrygge har normalt en levetid på rundt 20 år, noen av bryggene våre er også eldre enn dette. Vi skifter ut en god del, men beholder selvsagt mye av det gamle som fungerer, forklarer Nygård.

Rundt én million brukes på å erstatte gamle vaiere i flere havner med nye utriggere, som folk etterspør. Dette gjør det enklere å fortøye og stige om bord i farkosten.

Savner større plasser

— Vi er fornøyd med at kommunen gjør denne jobben, selv om vi selvfølgelig ønsket at det skjedde fortere. Men vi savner fortsatt flere plasser til de med større fritidsbåter, 35–40 fot. Vi har hatt tilfeller der folk har måttet selge båten sin fordi de ikke fikk plass, forteller styreleder Ove Sten Olsen i Arbeidernes Båtforening Kristiansand.

— Ved utbygging av nye havner vil vi se på behovet for større plasser. Likevel er det størst etterspørsel etter plasser for båter på 20–30 fot, altså snittbredder på 3–3,5 meter, svarer Nygård.

I dag står det nærmere 1500 på liste for fast båtplass i Kristiansand. Småbåthavnkontoret mener at de aller fleste som ønsker plass i 2013, vil få det. Om ikke permanent, så en midlertidig plass ved tildelingen i april.

Det er ikke bare kommunen som bygger nye båtplasser. På Lumber i Vågsbygd og Korsvik i Randesund har private investorer planer om 500–1000 nye båtplasser, som gjør at etterspørselen etter faste båtplasser trolig dekkes i fremtiden.