For første gang har norske myndigheter diskutert Tjostolv Moland og Joshua French med Kongos president.

Det er TV 2 som melder dette. Det var ifølge tv-kanalen under det afrikanske toppmøtet i Etiopia sist helg at Norges utenriksminister Espen Barth Eide fikk møte Kongos president Joseph Kaliba.

– Det var første gang vi fikk anledning til å snakke om Moland og French sin sak direkte med Kabila, sier Eide til TV 2. I tv-intervjuet sier utenriksministeren at han viste til at dette er en sak som har pågått svært lenge. Kaliba kjente saken godt, og Eide skal ha gitt klart uttrykk for at han håpet å få en rask fremgang i saken.

– Kabila ga uttrykk for at dette var en vanskelig sak, men at han også forstod at den var viktig for oss. Jeg skulle gjerne sett at den ble løst snart, og at vi ikke trenger å vente så mye lenger, sier Eide til TV2. President Kabila kan benåde Moland og French, men er også interessert i å diskutere en overføring til Norge.

Molands norske advokat Hans Marius Graasvold sier til TV 2 at etter fire år i et høysikkerhetsfengsel i Kongo, merker de det på kropp og sjel.

— Ikke minst av hensyn til sikkerheten, men også deres helse, er det er viktig at det i alle fall begynner å skje noe, sier advokat Hans Marius Graasvold.