KRISTIANSAND: – Det er greit nok å være drosjesjåfør, men det er ikke moro å få slengt dritt etter seg. Flere ganger har jeg fått høre av både kvinner og menn unge som eldre, at de hater utlendinger og muslimer. At noen også tyr til vold er ekstra ille.

Slått av kvinne

Natt til lørdag 24. november i fjor kjørte Haitham Mehany en kristiansandskvinne og hennes mannlige kollega hjem fra byen. Uten forvarsel slo plutselig den godt berusede 45 år gamle kvinnen drosjesjåføren hardt i bakhodet.

– Brillene mine ble slått av og ble ødelagt, men jeg klarte å stoppe bilen og fikk kjørt ut til siden. Da jeg fikk enda et slag i hodet, ba jeg den rebelske kvinnen om å forlate bilen. Hun skjelte meg ut og skrek at hun hatet utlendinger. Utenfor drosjen slo hun til meg to ganger til i hodet, forteller 34-åringen.

Ubetinget fengsel

En sjåfør i en drosje som kom bak og fikk se så opptrinnet, tilkalte politiet som ankom stedet få minutter senere. Kvinnen ble pågrepet, og ble nylig i Kristiansand tingrett dømt til 21 dagers ubetinget fengsel for den uprovoserte volden mot drosjesjåføren.

24. februar ble Haitham Mehany på ny utsatt for vold og trusler. Under en tur til Vennesla ble han slått til av en mannlig passasjer, som også truet med å drepe ham. Visakortet til passasjeren avslørte hvem han var, og saken er anmeldt. Det er foreløpig ikke tatt ut tiltale mot mannen, som også knuste taksameteret i bilen.

– Jeg er glad for at kvinnen ble dømt til fengsel. Det vil forhåpentligvis få henne fra å gjøre noe lignende en annen gang. Episoden kunne fort ha resultert i en trafikkulykke, sier Haitham Mehany.

Jobber hardt

34-åringen kom til Norge fra Egypt for fire år siden. Kona hans er også egyptisk, men hun har bodd i Kristiansand siden hun gikk på barneskolen. Haitham Mehany er egentlig utdannet sivilingeniør, men siden kona ikke jobber for øyeblikket har han ikke råd til å studere to ekstra år for å få godkjent utdannelsen sin i Norge.

Han forteller at han kjører drosje seks dager i uka, og da utelukkende på kvelds og nattestid i 10-12 timer i strekk.

– Vi har ikke fast lønn, og jeg er nødt til å arbeide så mye for å kunne brødfø familien. Vi har også to små barn, forteller Haitham Mehany.

Næringen avdramatiserer

Talsmann Ole Martin Olsson i Taxi Sør mener Haitham Mehany har vært ekstremt uheldig, og avviser at vold mot sjåfører er et nevneverdig problem.

– De aller fleste kunder oppfører seg greit, men det forekommer nok at sjåfører får slengbemerkninger. Utenlandske sjåfører opplever nok dette oftere enn vi med norsk bakgrunn. Jeg har likevel inntrykk av at sjåførene takler slike situasjoner profesjonelt, sier Ole Martin Olsson.

Én av 600.000

Heller ikke Agder Taxi anser vold eller trusler mot drosjesjåfører som noe stort problem. Selskapet hadde inkludert samarbeidsdrosjene i Mandal og Vennesla i fjor tett på 600.000 turer, og bare én gang så selskapet seg nødt til å be politiet om hjelp. Det gjaldt en passasjer som skulle gå inn og hente penger i boligen sin i Tveit, og kom ut igjen med en pistollignende gjenstand.