ARENDAL: Vigsnes har studert 140 artikler fra Agderposten og Fædrelandsvennens dekning av sykehusstriden etter at tarmkreftsaken i Arendal ble kjent i april.

Vignes sier at journalistene ikke skal befinne seg blant noen av heiagjengene, men referere balansert og reflektert.

— Slik har det ikke vært i denne saken. De har vært blant heiagjengen, for der skjer det ting, hevdet Vigsnes. Han mener avisene litt for ukritisk har brukt sentrale kilder fra sykehusmiljøet.

For lite kritisk

— Leder av kreftsenter Svein Mjåland og foretakstillitsvalgt i Arendal, Egil Hagen, har agendaer i denne saken, hevder Vigsnes.

— Agderposten har hatt forsvar for sykehuset i Arendal, og ikke hatt fokus på pasientene. Det gir austegdene et skjevt bilde. Jeg har funnet eksempler på det samme fra Fædrelandsvennen i Kristiansand, sa Vigsnes. Han hevdet at arendalsordfører Einar Halvorsen fikk komme med konspirasjonsteorier uten kritiske spørsmål.

Vigsnes trakk også frem lettvinte saker fra Fædrelandsvennen, blant annet der leger i Kristiansand fikk stå frem og kreve slutt på operasjoner i Arendal, uten at arendalssiden kom til orde.

— Fædrelandsvennen har vært noe mer distansert enn Agderposten, men heier fortsatt for mye på Kristiansand, konkluderte Vigsnes.

Paneldebatt

Etter Vigsnes sitt innlegg er det paneldebatt med blant andre sjefredaktørene i Fædrelandsvennen og Agderposten. Overskriften på debatten er "skifter sannheten på fylkesgrensen?".

Debatten ble arrangert av Agder Journalistlag, og har som tema hvordan de to mediehusene har dekket "sine" sykehus.

Sykehusene i Arendal og Kristiansand har helt siden sammenslåingen for ti år siden kjempet en strid for å få mest mulig til sitt sykehus. Den ferskeste striden handler om tarmkreftopererte, der det i vinter ble avslørt at det var flere komplikasjoner og reoperasjoner i Arendal enn i Kristiansand.

Sørlandet sykehus har besluttet å flytte alle tarmkreftoperasjoner til Kristiansand.

Denne saken har blitt kraftig dekket av de to mediehusene. Agderposten har hatt over 80 artikler om temaet, mens Fædrelandsvennen har hatt 45 artikler i papiravisen.