MISTER HYTTA: Snart kan det bli slutt på bærplukking og hytteidyll for samboerparet Christer Birkeland (38) og Bente Berg Olsen (29). Foto: Erlend Olsbu
FORTVILER: Christer Birkeland (38) og samboeren Bente Berg Olsen (29) foran den lille hytta som bestefaren til Christer bygde for 40 år siden. Snart kan den være omringet av vindmøller. Foto: Erlend Olsbu
POSITIV: Bonde og Sp-politiker Alfred Kylland er en av de største grunneierne ved Bjelkeberg. Han mener vindmølleparken vil bidra til at han kan opprettholde gårdsdriften på heia. Foto: Erlend Olsbu
AVGJØR: Ordfører Arild Windsland (H) og kommunestyret i Birkenes skal ta stilling til saken 19. november. Avgjørelsen vil trolig bestemme om anlegget skal bygges eller ikke. Foto: Tore André Baardsen

BIRKENES: — Å sitte her vil bli som å sitte midt i et industriområde. Det er langt unna det hyttelivet som vi kjenner og er glade i, sier Birkeland.

Den lille hytta Ramsebu ligger idyllisk til ved Ramsetjønn, drøye ti kilometer nord for Birkeland sentrum.

— Hytta ble bygd av bestefar for 40 år siden. Materialene slepte de inn for hånd. Her har vi gått på ski, plukket bær og nytt stillheten. Jeg synes det er tragisk å tenke på at hele området her vil bli ødelagt. Her snakker vi om et av få områder i Aust-Agder hvor det er helt uberørt natur, sier Birkeland.

I planområdet hvor hytta ligger skal det etter planen plasseres 18 vindmøller.

— Den nærmeste kommer 254 meter unna hytteveggen, sier Birkeland, som nå eier hytta sammen med sin bror Stig Wollert Birkeland.

38-åringen er den eneste grunneieren innen planområdet som har sagt nei til å leie ut til vindkraftselskapet E. On Vind. 22 har sagt ja. Den siste grunneieren har E. On ennå ikke vært i kontakt med.

Har sagt ja for å overleve

I alt skal det bygges 57 vindmøller på de tre områdene Storehei, Oddehei og Bjelkeberg. Hytta til Birkeland ligger i Bjelkeberg-området, hvor Sp-politiker og bonde Alfred Kylland er en av de største grunneierne. Han er positiv til planene.

— Jeg har sagt ja for å kunne overleve som gårdbruker her oppe. Vi blir skviset av rovdyrforkjemperne på den ene siden og de som vil kutte subsidiene våre på den andre. Noe må vi finne på, sier Kylland.

I tillegg til inntekter fra vindkraften ser han lyst på muligheten til utvidet skogsdrift, ettersom et utbedret veinett vil lette tilgangen til skogsområdene han eier.

Utelukker ikke ekspropriasjon

Prosjektleder i E. On vind, Martin Westin, sier at selskapet jobber for å bli enige med alle som blir berørt.

— De vi ikke har blitt enige med eier ganske små områder. Dersom vi ikke klarer å bli enige vil vi se på om vi klarer oss uten disse områdene, sier Westin.

Ifølge Westin er det fem hytter som vil havne innenfor den såkalte støysonen. Birkelands hytte er den eneste innen selve planområdet.

— Ved disse hyttene vil støyen ligge over det som er anbefalt. Vi har vært i kontakt med de fleste av hytteeierne for å diskutere en kompensasjon, sier Westin.

Han utelukker ikke ekspropriasjon dersom en frivillig løsning skulle vise seg umulig.

— Men det ser vi på som en ekstrem utvei og jeg tror ikke det blir nødvendig, sier Westin.

Kommunestyret avgjør

19. november skal kommunestyret ta stilling til utbyggingen. Avgjørelsen vil trolig få stor betydning for om planene blir realisert eller ikke.

— Det er ingen vindmølleprosjekter som har fått konsesjon mot kommunestyrets ønske, uten at det er noen automatikk i dette, sier ordfører Arild Windsland (H).

— Hvordan stiller du deg til ekspropriasjon?

— Dette bestemmes av sentrale myndigheter og ikke kommunestyret. Men personlig håper jeg jo at alle avtaler blir gjort i minnelighet, sier Windsland.