LILLESAND: : – 16 millioner var nok altfor dyrt og det spørs om det fremdeles er det. Alt over 5 millioner kroner er vanskelig å selge nå, sier boliganalytiker Bjørn Erik Øye.

"Sørlandsidyll med nydelig beliggenhet". Slik omtales eiendommen på Helløya i Gamle Hellesund i annonsen på Finn.no. Men i årene etter at den først ble lagt ut for salg i 2009 har prisen på idyllen sunket dramatisk.

– Det følger et mønster. Det er tungt å få solgt i den dyre enden av skalaen. Konkurranse fra boliger i Spania, for høye prisforventninger hos selgere og at det er så langt å kjøre er nok noen av årsakene, mener Øye. Mens folk tidligere fikk hjelp fra bankene til å kjøpe drømmehyttene, er det nå et smalere marked for disse eiendommene.

Før kunne de som var i ferd med å bli rike kjøpe hyttene. Nå er det kun de som allerede har nok penger.

Setter ikke mer ned

Gustav J. Sædberg fra Eiendomsmegler MNEF har nettopp overtatt ansvaret for å selge det aktuelle huset, som eies av Kjell Mero. Fra 16 millioner ble prisantydningen i fjor justert ned til 11,9 millioner.

I år er den 9,9 millioner.

– Jeg tror ikke eieren er villig til å gå noe mer ned nå. Men det er fremdeles tidlig i sesongen og vi kan ikke avblåse sommeren helt ennå, sier Sædberg.

Han har foreløpig ikke fått noen konkrete henvendelser om visning på eiendommen.

– Markedet er trått for tiden og vi må gjøre tiltak for å nå kjøperne. Men vi håper prisnedgangen vil tiltrekke seg noen, sier han.

Men Mero er ikke alene om å slite med salget i dette området.

Minus 3,6 mill. på åtte uker

Arctic-gründer Gaute Eie har også satt ned prisen på sitt landsted i Blindleia til 14,9 millioner kroner.

Det er 600 000 kroner mindre enn Gaute Eie selv kjøpte den for i 2009; og 3,5 millioner mindre enn det i utgangspunktet ble lagt ut for i mai.

Fritidsboligen har 4,5 mål stor tomt og 130 meter strandlinje med sandstrand og svaberg. Hytta er i klassisk sørlandsstil og har blant annet tre soverom å boltre seg på.

Det er bare fire år siden Eie kjøpte eiendommen da investor Erik Baklid måtte tvangsselge for 15,5 millioner kroner.

Megler Jan Olav Birkenes fortalte for bare noen uker siden at han hadde fått positiv respons fra flere interessenter. Han da fortalte om 8-10 potensielle kjøpere. I dag er situasjonen annerledes.

– Hvis prisen settes ned såpass mye på så kort tid så tyder det på at det haster litt for selgeren, avslutter boliganalytiker Øye.