KRISTIANSAND: Kommuneadministrasjonen hadde innstilt på at de fire spisestedene "bare" fikk ha åpent til klokka 22 søndag til torsdag, og 23 fredag og lørdag.

— Alle andre uteserveringssteder har åpent til 23, så dette blir konkurransevridning i forhold til de andre i Markens og på Fiskebrygga, mente Aase G. Paulsen (Ap).

Flertall for klokka 23

Hun fremmet forslaget som fikk knappest mulig flertall (5-4) i byutviklingsstyret torsdag; nemlig å tillate servering til klokka 23 hele uka.

Samtidig poengterte Paulsen at dette er en ettårig prøveordning som skal evalueres neste sommer.— Som utvalgets liberalist føler jeg meg kraftig utfordret. Jeg synes personlig at servering til 23 ikke er veldig seint i en storby, sa Stian Storbukås (Frp).

I løpet av juni vil de fire spisestedene Geheb Conditori, Frk. Larsen, Mother India og Food Asylum lage en matoase bestående av 150 stoler med bord midt i Markens, i kvartalet mellom Dronningens gate og Kongens gate.

Høyre delt i saken

Partiet Høyre delte seg i saken. Odd Nordmo falt ned på den restriktive linje, mens Helene H. Knudsen støttet Ap:

— Dette er en sone med mange boliger. I dag er det bilgate, nå får restaurantene mulighet til gateservering. De har egentlig vært heldige, for i dag har de ingenting. Så jeg synes ikke fryktelig synd på dem, uttalte Nordmo.

Dette synet fikk naturlig nok støtte fra KrF.

— Det er ikke meningen å være festbrems, men dette er et fornuftig kompromiss der beboerne er blitt noe hørt, påpekte Eivind Haaland.

Solveig Nilsen fra Venstre mente beboerne i kvartalet ikke kunne regne med servering på gata utenfor da de flyttet inn, og ville ta hensyn ved å stenge klokka 22 i uka.

— Dette ligger utenfor området vi har definert som bråkesone, derfor synes jeg vi skal gi beboerne litt forutsigbarhet, fremførte hun.

Foreslo klokka 24

Den største liberalisten av dem alle under debatten torsdag er ikke hjemmehørende i Frp, men Miljøpartiet de Grønne. Hans Petter Horve foreslo likegodt å tillate servering til midnatt fredag og lørdag, lenger enn spisestedene har søkt om.

— De som bor i nabolaget må innfinne seg med at de bor i en storby, der det skal være liv og ulike aktiviteter, mente Horve, som kun fikk sin egen stemme for det rause forslaget.Restauranteierne ønsker å lage et spisetorv delt i fire parseller. I tråd med skjenkereglene må området gjerdes inne, og for tiden jobber de med hvordan dette skal se ut. Byutviklingsstyret sa i februar ja til prøveordningen med gågate i kvartalet.

Restaurantene må nå søke om utvidelse av skjenkebevillingen, noe som skal være en ren formalitet. Forutsetningen er at fortauene på begge sider holdes fri for hindringer, og at det blir full tilgjengelighet for rullestoler.

Opparbeidelse med steinheller og snøtiningsanlegg vurderes senere, hvis gågata blir permanent.