— Naturvern virker! Ofte skaper det konflikt, og mange tror at man må stanse all bygging for å bevare naturen. Men av og til går det an å flytte på sjeldne planter, for å hjelpe naturen litt, sier Jorunn Stålsett, leder i Naturvernforbundet i Lillesand.

Like ved den gamle brusfabrikken, hvor Oscar Salomonsen tidligere hadde jordbruk, ble det for to år siden funnet sjeldne nattfioler. Området ble solgt, og det er planlagt husbygging på stedet. I samarbeid med kommunen, naboer og tomteeier engasjerte Stålsett seg for å flytte nattfiolene til et friområde.

ORKIDÉ: Dette er en sjelden orkidé, kalt nattfiol, fordi den lukter som fioler om kvelden. Foto: Siril Aartun

Lukter i tussmørket— De heter nattfioler fordi de lukter som fioler, men først etter at det har blitt tussmørkt. Men egentlig er de en type orkidé. Blomstene er hvite, slik at nattsvermerne får øye på dem i mørket, sier Stålsett, og viser vei gjennom det overgrodde jordet til orkidéhagen, som inneholder elleve orkideer.

— Den er inngjerdet med samme type gjerder som brukes mot demonstranter i Tyrkia, sier hun og forklarer at de er satt opp slik at folk ikke skal ødelegge blomstene ved en feiltagelse.

INNGJERDET: Jorunn Stålsett har satt opp skilt og gjerder for at folk skal bli bevisst på de flotte orkideene som vokser på jordet. Foto: Siril Aartun

Har formert seg— Vi flyttet åtte orkideer med gravemaskin for to år siden. En skuff til hver blomst. Nå er det blitt elleve, og det er selvfølgelig hyggelig at de formerer seg. De trenger mye lys for å overleve, og jeg må tilføre litt ekstra kalk i jorda, sier Stålsett.

Hun planlegger en guidet tur til området, for å vise fram de flotte orkideene. - Jeg vil at folk skal vite hvor de er, sier Stålsett.