KRISTIANSAND: — Dette er helt fryktelig, og konene våre begynte å gråte da vi så det, sier Hans Wergeland jr. For de oppdaget det da han og broren og deres livsledsagere skulle legge ned urnen til faren på graven hvor både mor og besteforeldre ligger. Det var ved 14-tiden mandag.

I en mail til Fædrelandsvennen skriver han:

"Vår mor og våre besteforeldre er gravlagt på Oddernes gamle kirkegård. Da min bror og jeg skulle sette ned urnen etter vår far, Hans Wergeland (fra Mosby) i dag, var det et trist syn som møtte oss. Bokstaver og tall som er støpt i kobber/bronse og skrudd fast i de liggende gravstener var for det meste fjernet. I tillegg hadde vår far og onkel fått støpt ornamentet"Tro, håp og kjærlighet" som var festet på begge gravstenene. Disse var også fjernet. Dette må ha skjedd i løpet av de siste to uker."

Trist

FØR: Slik så gravsteinen ut før tyveriet. Foto: Privat
FØR: Slik så gravsteinen ut før tyveriet. Foto: Privat
STJÅLET: Begge de to ornamentene i kobber er revet av å stjålet fra gravsteinene. Foto: Kjartan Bjelland

— Det er fint om Fædrelandsvennen skriver om dette, slik at dersom noen blir tilbudt å kjøpe noe av dette, kan det kanskje unngås, sier Wergeland. Han synes særlig det er trist at de to ornamentene som faren deres hadde fått støpt er stjålet.- Det er helt ufattelig at noen vil ødelegge kirkegårdsfreden på denne måten, sier fungerende kirkesjef i Kristiansand, Jannicke Greipsland.

Hun hadde ikke hørt om dette, før Fædrelandsvennen ringte og fortalte om det. Hun har heller ikke hørt om at det har skjedd andre steder i Kristiansand.

Tragisk

Men avdelingslederen for kirkegårdene i Kristiansand, Finn Eigil Sødal, sier at det ble avdekket tilsvarende ved Kristiansand kirkegård ved Gartnerløkka omtrent på denne tiden i fjor vår.

— Jeg har ikke hørt om noen andre tilfeller i Kristiansand siden da, men dette betyr jo at de er i gang igjen. Det er jo helt tragisk, sier han bekymret.

I fjor ble politiet varslet, men ingen ble verken mistenkt eller pågrepet for ugjerningen.

Han aner ikke hvem det kan være som tar seg bryet med å medbringe verktøy til å få løs de fastskrudde og limte kobberbokstavene. Ettersom det ikke er mange gravstøtter med kobber, må tyvene også lete for å finne dem.

— Vi må diskutere om det er noe vi kan gjøre fra kirkens side, sier kirkesjef Greipsland.

Wergeland sier forholdet ikke er anmeldt, men dersom kirken mener det er best, vil familien anmelde tyveriet.