OSLO: Målet med brødaksjonen er å få folk til å hamstre brød, slik at hyllene tømmes for bakverk.

– Vi vil få fram at norsk mat ikke er noen selvfølge. Bønder kan ikke aksjonere med å legge ned arbeidet, vi må markere oss på andre måter. Brødaksjonen er en markering av bøndenes misnøye med regjeringens tilbud i årets jordbruksforhandlinger, sier lederen i Norges Bondelag Nils T. Bjørke til NTB.

Blokade

Medlemmer av Bondelaget og Norsk Bonde— og Småbrukarlag vil tirsdag blokkere utkjøringen av matmel til de fire store møllene i Norge:

  • Vaksdal ved Bergen.

  • Buvika ved Trondheim.

  • Skien i Telemark.

  • Bjølsen i Oslo.

I tillegg skal bøndene mobiliseres til å kjøpe opp brød fra butikkene, for å forsterke effekten av blokaden mot møllene.

Et drøyt døgn

Salgs- og markedsdirektør Jan Erik Eikeland i Norgesmøllene, som eier tre av de berørte møllene, sier at de tar bøndenes aksjon til etterretning.

– Vi beklager de ulempene dette vil få for våre kunder, sier han til NTB.

Aksjonen vil vare fra tirsdag klokka 5 om morgenen til onsdag 16. mai klokka 9, opplyser Norgesmøllene i en pressemelding.

Møllene kjører hver dag ut mel til landets bakerier og til dagligvarehandelen. Eikeland sier at det varierer hvor mye mel det enkelte bakeri eventuelt har liggende på lager.

– I hvor stor grad vil et døgns blokade merkes av forbrukerne?

– Det har vi valgt å ikke ha noen kommentar til, sier Eikeland.

Aksjoner

Sinte bønder markerte sin frustrasjon med årets jordbruksoppgjør med spredte lokale traktoraksjoner allerede dagen etter at forhandlingene ble brutt lørdag.

Mandag ble aksjonene trappet betydelig opp med blant annet tømming av melk på åpen gate i Bergen, «kidnapping» av ordførere flere steder og levering av ei ku på døra til Kvinnherads ordfører.

En rekke steder rundt om i landet ble trafikk-knutepunkt blokkert i kortere eller lengre perioder av traktorer, blant annet pendlerparkeringen ved jernbanestasjonen i Ås i Akershus.

Stor avstand

Bøndene valgte lørdag å bryte årets jordbruksforhandlinger allerede før de var kommet i gang. Statens tilbud på 900 millioner kroner var for langt unna bøndenes krav på 2,2 milliarder kroner til at Bondelaget og Småbrukarlaget i det hele tatt ville forsøke seg på forhandlinger.

Mens statens tilbud ville gitt bonden et lønnsløft på 13.000 kroner, under den forventede inntektsveksten i samfunnet, ville bøndenes krav gitt et løft på 50.000 kroner.

Tomt 17. mai?

Nå antyder bondelagslederen at det kan bli tomt for brød før 17. mai.

– Det er jo et moment, sier han.

Aksjonen vil med andre ord treffe folk flest midt i matfatet, men bondelagslederen understreker at aksjonen er rettet mot regjeringen.

– Det er alltid et dilemma ved våre aksjoner. Ni av ti nordmenn sier at de ønsker et landbruk av samme omfang som i dag. Vi er klare til å øke produksjonen i takt med befolkningsøkningen, men da må vi få økte inntektsmuligheter som sikrer rekrutteringen og et landbruk over hele landet, sier Bjørke.