KRISTIANSAND: — For vår del får ikke dette noen konsekvenser, hovedprinsippet vårt er at pengene skal komme barna til gode. Vi tar ikke utbytte, så dette har ingen praktisk betydning, sier Hans Jacob Sundby.

Nylig kjøpte han og kona Randi Lauvland Sundby 13 barnehager fra Hilde Sundstøl, og dermed er de gjennom firmaet Læringsverkstedet A/S den største private barnehageaktøren i Kristiansand.

Fredag la statsråd i Regjeringen fram et forslag om endringer i barnehageloven. Dette vil regulere bruk av offentlige tilskudd og foreldrebetaling i ikke-kommunale barnehager, og begrense ikke-kommunale barnehagers rett til uttak av verdier.

Lønn og husleie

— Jeg er opptatt av at vi også i framtiden skal ha et mangfold av barnehager. Gjennom den nye finansieringsordningen er alle ikke-kommunale barnehager sikret finansiering. Med dette lovforslaget sikrer vi at offentlige tilskudd og foreldrebetaling kommer barna i barnehagene til gode, uttaler kunnskapsminister Kristin Halvorsen på departementets hjemmesider.

Regjeringens forslag setter vilkår og rammer for bruken av det offentlige tilskuddet og foreldrebetalingen, og dokumentasjonskrav som skal passe på at det blir brukt i samsvar med formålet.

De ikke-kommunale barnehagene skal heller ikke kunne ha vesentlig lavere personalkostnader enn kommunens, og eiere får heller ikke belaste barnehagen med høye lønninger for egen arbeidsinnsats eller ta ekstra høy husleie for egne lokaler.

Useriøse elementer

— Dette er et lite problem, men alle bransjer kan ha noen useriøse elementer som det er godt å rydde opp i, kommenterer Sundby, som har både drift og bygg i samme selskap.

Han kaller forslaget en festtale, og etterlyser heller mer fokus på kommunale rammeoverføringer til de private barnehagene.

— Dette snakker ikke regjeringen om, men tilskuddet varierer veldig fra kommune til kommune, fra år til år. Det er greit i Kristiansand, men andre steder ikke nok til å drive en forsvarlig barnehage, hevder pedagogen.