KRISTIANSAND: Det er ikke mange som fotograferes så mye på sine daglige turer til sjøen. Seks unger fikk dette svaneparet i år. Og siden har Fædrelandsvennen fått jevnlige oppdateringer med bilder fra ivrige lesere som vil dele opplevelsen med andre.

— Makan til veloppdragne barn skal man lete lenge etter, skriver Anders G. Berg, som har sendt oss bildet.

— Jeg lurer på om den norske stat burde sette 15 antropologer til å finne oppskriften på dette, legger han til.

Beiter

— Tilbake på 70-tallet var knoppsvanene et sjeldent syn her, forteller Asbjørn Lie ved Agder naturmuseum og botaniske hage IKS.

— Nå er de blitt mer vanlige, og har begynt å ta i bruk enger og parker for å beite. Odderøya er tidvis fylt av svaner som beiter, for eksempel i Bendiksbukta, sier Lie, som forteller at svanene er vegetarianere.

— Ungene spiser også litt dyreføde i staren, men går fort over ålegress, for eksempel, som foreldrene roter opp og som ungene snapper til seg.

Hissigpropper

Lie forteller at svanene kan ha stor aksjonsradius.

— Vågsbygd kom de vraltende opp veien til Meny med unger og det hele, midt i veien. Noen gjør litt rare vandringer. De kan være leting etter nytt område. Og så er det mange som forer dem, slik at svanene får liten skyhet for mennesker, ettersom de ikke blir jaktet, forteller Lie.

— Generelt er det å mate fugler positivt. Vi får nærkontakt og får oppleve dem på nært hold. Men det kan også ha noen uheldige sider. Hannene er veldig til å markere sitt område. Hvite båter kan for eksempel bli angrepet som rival. Det kan også være litt skummelt når folk er ute og bader, sier Lie.

Mates ved sjøen

— Så hvordan hilser vi på denne familien i Nupen?

— Jeg tror ikke jeg vil anbefale å mate dem der. Da holder de seg mer i området. Hvis man ønsker å mate dem, så gjør det ved sjøen. Men her må man se hvordan de oppfører seg. Hvis de mates kan de bli mer pågående, og oppleves litt truende, sier Lie.