KRISTIANSAND: — Jeg hadde deltatt i en TV-debatt på kvelden og var så vidt kommet hjem i sofaen da jeg fikk en telefon fra en nær venninne. Hun hadde sett meg på TV og spurte om alt var bra. Da gikk bunnen ut av meg. Tårene bare flommet, uten grunn, sier stortingsrepresentant og nestleder i KrF Dagrun Eriksen.

Jeg hadde deltatt i en TV-debatt på kvelden og var så vidt kommet hjem i sofaen da jeg fikk en telefon fra en nær venninne. Hun hadde sett meg på TV og spurte om alt var bra. Da gikk bunnen ut av meg

Lørdag brukte årsmøtet til Agder KrF formiddagen på å debattere "menneskeverdet i psykiatrien". Under debatten gikk Dagrunn Eriksen på talerstolen og fortalte hvordan hun ble møtt av kolleger etter at hun hadde jobbet seg gjennom depresjon i 2005. ## Kontroll

— Etter opplevelsen hjemme i sofaen, tenkte jeg at jeg måtte prøve å få kontroll over mitt eget liv. Det å stikke av er ingen løsning for en offentlig person. Jeg tenkte at det var viktig å skaffe meg litt rom. Vi skulle på tur til Brussel med KrF sin stortingsgruppe. Jeg skjønte at det ikke var noen god ide for meg i den tilstanden jeg var i. Jeg gikk inn på kontoret til gruppeleder Einar Steensnæs og sa på en ganske sint og bestemt måte at jeg ikke kunne være med. Jeg opplevde at Steensnæs var sint tilbake og sa at det ikke kom på tale. Jeg strøk på dør, sier Eriksen.

Hun ringte bedriftslegen.

— Jeg fikk svar fra legesekretæren som sa han ikke var tilgjengelig. Jeg svarte at "Da får jeg finne på noe annet". Jeg hørtes nok ganske desperat ut, sier 40-åringen.

Dagrun Eriksen fortalte om egen depresjon under KrF sitt Agder-årsmøte i helga. Foto: Tor Erik Schrøder

DiagnosePå det tidspunktet hadde hun satt seg på et sted hvor hun kunne være alene på Stortinget. Det ble iverksatt leteaksjon etter Eriksen. Hun ble funnet av en tidligere rådgiver. Det som skjedde etterpå, husker hun ikke så mye av.

— På en eller annen måte hadde mannen min, Dag, fått meg opp på hytta vår. Der satt jeg mer eller mindre i en stol i ei uke. Jeg tror jeg malte ei sprosse i et vindu. Ellers satt jeg der. Jeg gråt mye.

Eriksens tilstand ble diagnostisert. Hun led av depresjon. Mye reising, store arbeidsoppgaver og stadig mindre søvn hadde krevd sitt.

Jeg har hatt mye sorg i livet. Jeg har en far som døde av kreft. En mor som har vært mye syk. På denne tiden hadde min politiske mentor, Jon Lilletun, også fått beskjed om at han var veldig syk

— Jeg har hatt mye sorg i livet. Jeg har en far som døde av kreft. En mor som har vært mye syk. På denne tiden hadde min politiske mentor, Jon Lilletun, også fått beskjed om at han var veldig syk. Jeg har vært vant til å takle sorg, og så på meg selv som ressurssterk. Dette var noe annet.

Sint

Vår og sommer gikk. Eriksen gikk i terapi. Gradvis tok hun kontroll over livet sitt igjen. Da valgkampen stod for døren i august prøvde hun å "liste" seg tilbake til politikken. Hun dro på en miniturne på Vestlandet. Det endte med avisoppslag om at hun jobbet mens hun var sykemeldt.

— Jeg ble sint, men opplevde også at jeg var på rett vei. Det kostet forferdelig mye å stå i valgkampen, men da Stortinget ble satt i oktober var jeg tilbake i full jobb.

Et halvt år etter sammenbruddet i sofaen møtte Eriksen sine partikolleger på Stortinget. Det ble en ny opplevelse.

Jeg opplevde at kollegene mine la hodet på skakke og tenkte "Stakkars Dagrun". Hvis jeg hostet eller uttrykte at jeg var trøtt følte jeg at de myste og tenkte "så skjør hun er"

— Jeg kaller det "de skakke hodene og de smale øynene". Jeg opplevde at kollegene mine la hodet på skakke og tenkte "Stakkars Dagrun". Hvis jeg hostet eller uttrykte at jeg var trøtt følte jeg at de myste og tenkte "så skjør hun er". Der vi tidligere hadde hatt friske politiske diskusjoner, opplevde jeg at ingen ville si meg i mot - selv om de var uenige med meg. Jeg følte meg som bomull, sier Eriksen.

Lærdom

Stortingsrepresentanten opplevde at denne situasjonen vedvarte i et par år. Først da hun selv tok opp problemstillingen på et gruppemøte ble det snakket åpent ut om saken.

— Jeg sitter igjen med mye lærdom etter denne hendelsen. For det første kan jeg ikke tegne helseforsikring. Mennesker som har stempelet psykiske lidelser i helsejournalen sin får ikke denne forsikringen. I tillegg mener jeg tilbakeføringsordningene vi har, ikke er gode for folk med psykiske lidelser som skal tilbake i jobb. Vi har blant annet avskaffet ordningen med aktiv sykemelding. For folk med psykiske lidelser er dette en flott ordning når en skal tilbake i arbeidslivet. Dagsformen i en rehabiliteringsperiode har mye å si for hva du klarer, sier Eriksen.

Ny ordning

1. juli i fjor vedtok Stortinget å fjerne ordningen med aktiv sykemelding. I stedet skal arbeidstakere bruke gradert sykemelding. Den nye sykemeldingstypen har klarere rammer for når og hvor mye du skal være på jobb i en sykemeldingsperiode.

Jeg mener det er viktig å gjeninnføre aktiv sykemelding som et middel for å få folk tilbake i arbeid. I tillegg mener jeg samfunnet bør skille mellom det å være syk og det å oppleve sorg.

— Jeg mener det er viktig å gjeninnføre aktiv sykemelding som et middel for å få folk tilbake i arbeid. I tillegg mener jeg samfunnet bør skille mellom det å være syk og det å oppleve sorg. Jeg mener det er på tide å innføre en sorgmelding som en egen velferdsordning. Mennesker som opplever samlivsbrudd, død i nær familie, tap av egen helse og slike ting opplever sorg. De er ikke syke, de sørger. Det mener jeg vi må ta høyde for å ved å innføre en velferdsordning som setter navn på dette. Jeg kommer til å jobbe for å få dette inn i partiprogrammet, sier Dagrun Eriksen.