KRISTIANSAND: Aps andrekandidat til Stortinget, Odd Omland, er overrasket grensende til det sjokkerte over at Arvid Grundekjøn og fylkesordfører Terje Damman skriver brev og ber om oppklaring til samferdselsministeren om ny E 39 til 1,5 milliarder kroner gjennom Songdalen.

— Nå har statsråd Arnstad vært nede og sagt klart fra: Dere får 800 millioner til veien, hvis dere tar et lokalt initiativ om å flytte 700 millioner fra midlertidige tiltak på strekningen til helt ny vei på strekningen. Kan det bli klarere? Det er bare å få det gjort. Det er servert, sier Omland.

ENGASJERT: Aps Odd Omland er meget kritisk til hvordan ordfører Arvid Grundekjøn håndterer E 39-saken. Foto: Torbjørn Witzøe

— Vanvittig

Arvid Grundekjøn avviser kritikken og går høyt på adjektiv-skalaen i sin beskrivelse av regjeringen.

— Hvis det er riktig, trenger vi ikke saksbehandling. Det er jo det vi har søkt om. Men det ville vært vanvittig av oss å igangsette saksbehandling og politisk behandling basert på et løfte en journalist har tolket ut av en statsråd i en avisartikkel. Useriøsitet i den skala kan vi ikke styre etter. Vi ber derfor om en forklaring på hva vi har å forholde oss til, sier Grundekjøn.

Han mener flaggene kan heises hvis statsråden gir 800 friske millioner, men at det er avgjørende å finne ut om det er noe med liten skrift før flagget hentes. Er de 800 millionene tatt fra et annet lokalt prosjekt, eller er det bompenger?

LOVET: Samferdselsminister Marit Arnstad har lovet å stille med 800 millioner kroner til ny E 39 gjennom Songdalen, hvis lokale myndigheter omprioriterer 700 millioner fra å fikse på veien til å bygge ny. Foto: Torstein Øen

— De trenerer jo

Omland godtar ikke den forklaringen, og sier dette:

— Nå gjelder det å være fremoverlent for å komme videre: Grundekjøn og Damman må kalle inn til møter og få den lokale jobben gjort. De må jo følge opp det statsråden har sagt, og som alle har ventet på. De trenerer jo, sier Omland og smeller til:

- Hadde jeg som ordfører i Kvinesdal arbeidet politisk som ordfører Grundekjøn i Kristiansand, hadde Kvinesdal vært død nå!

Omland tenker på da E 39 ble lagt utenom Kvinesdal i 2006. Det handlet om å være frempå, utnytte mulighetene.

E 39 gjennom Songdalen er ifølge Omland en av landsdelens viktigste strekninger å få gjort noe med. Det mener han alle på Agder er enige om. Derfor fikk også de rødgrønne på Stortinget inn merknad om veien i Nasjonal Transportplan, etter at veien var utelatt i selve planen fra regjeringen.

— Vi har fått det til. Da må ikke lokale myndigheter rote det til igjen. Nå må vi få fortgang, sier Omland.

- Vi har informert

Statssekretær Geir Pollestad i Samferdselsdepartementet mener lokale myndigheter er informert formelt om statsrådens løfter for E 39 gjennom Songdalen.

— Rekkefølgen er jeg litt i tvil om, men statsrådens synspunkter er løftet inn i styringsgruppen for bypakke Kristiansand av statens representant, sier Pollestad.

— Det er ikke korrekt, svarer Grundekjøn, som leder den gruppa.

Samtidig fastholder Pollestad at han ikke vil svare nå på hva de 800 løfte-millionene fra Arnstad er for noen millioner.

- Forstår du at vi begynner å lure på Arnstads løfte når dere ikke kan si om det er nye penger eller penger som må flyttes fra et annet prosjekt i bypakken, eller samles inn som bompenger, Pollestad?

— Din jobb er å fiske, min jobb er ikke å bite på. Nå ønsker lokale myndigheter svar i brevs form. De skal få et ordentlig svar, og de skal få det først, svarer Pollestad.