TRONDHEIM: Lørdag sto Dagrun Eriksen fram i VG og fortalte om at hun i flere år har slitt med å ta telefonen.

Det har også lokale partimedlemmer merket. Lokale KrF-ere har klaget på at de ikke har fått kontakt med henne, og det ble også brukt som argument mot henne i nominasjonskampen.

— Noe av det tyngste med dette har vært at folk kan ha fått et inntrykk av at jeg ikke brydde meg, sier hun til Fædrelandsvennen.

Trygg

Dagrun Eriksen fortalte til VG at problemene startet allerede på 80-tallet. I ungdomstiden fikk hun telefoner med vanskelige budskap.

En av dem var da Caledonien brant og hennes far måtte rykke ut.— Jeg har valgt å være åpen om dette nå når jeg har fått planken under beina og orden på dette. Det har vært en vanskelig ting å snakke om, og jeg kunne ikke fortelle om dette før jeg var klar, sier Dagrun Eriksen.

Hun har nå gått i terapi for å lære å leve med problemene.

— Vet du at folk lokalt har klaget på at du har vært vanskelig å få tak i?

— Det vet jeg, og jeg har vel prøvd å knytte det til den vanskelige sykdomsprosessen jeg var gjennom, men jeg har ingen nag til folk som ikke har forstått det.

Vanskelig nominasjon

Dagrun Eriksen sier at det ikke var aktuelt å fortelle om angsten i nominasjonsprosessen. Det ville blitt for vanskelig.

— Det ville blitt helt feil å ta det da. Og folk kunne lett ha trodd at jeg gjorde det for å tjene på det. Det kunne slått feil vei.

— Tror du at det kunne hjulpet deg?

— Det ble brukt så mange argumenter i den prosessen, og jeg vet ikke om det var en del av bildet, så det vil jeg ikke spekulere i.

Lite kjent

Blant lokale KrF-ere, var det lite kjent at Dagrun Eriksen hadde slike problemer.

Tidligere fylkesleder og ordfører i Lyngdal, Hans Fredrik Grøvan, visste ikke om telefonangst før han leste om det i VG.

— Jeg har nok følt at det i enkelte sammenhenger har vært vanskelig å få tak i henne, men visste ikke at dette var grunnen, sier Grøvan.

Han sier at også andre i partiet har snakket om at det er vanskelig å få tak i stortingsrepresentanten.

— Kunne nominasjonsprosessen blitt annerledes om hun hadde vært åpen om dette?

— Det er ikke godt å si. Min erfaring er at når det gjelder den type barrierer, er at jeg tror på åpenhet og å gjøre avtaler for å sikre kommunikasjonen på andre måter.

Kjente problemene

Varaordfører i Kristiansand, Jørgen Kristiansen, visste heller ikke om telefonangsten, men sier at det er kjent at hun var vanskelig å få tak i.

Han synes det blir for hypotetisk å spekulere i om større åpenhet kunne hjulpet Eriksen i nominasjonen.

Avtroppende sentralstyremedlem, Marion Bojanowski fra Grimstad, sier at hun visste problemene. Likevel har hun alltid klart å få tak i Eriksen på andre måter.

Hun vil heller ikke spekulere i om Dagrun Eriksen kunne fått større oppslutning i nominasjonen.

— Det må fylkeslaget uttale seg om, men det lønner seg alltid å være åpen, det avdramatiserer slike saker mye.