KRISTIANSAND: — En kvinne i min alder skal være interessert i klær og weekendreiser. I stedet har alle mine penger gått til bingo og spillemaskiner. Jeg kunne hatt mange biler, sier "Trine" og smiler skjevt.

Kristiansandskvinnen i 40-årene ville støtte datteren som hadde fått seg deltidsjobb i et bingolokale. Hun kjøpte noen bonger til 12-15 kroner og vant 500 kroner. Det ble starten på en økonomisk og sosial katastrofe.

— Bingo sluker hele deg. Jeg mistet interessen for alt annet, sier «Trine».

Tok opp lån

Stamstedet var Bingo Sør over Victoria pub i Kristiansand. Hun spilte både med tradisjonelle bingobonger og databingo.

— Du har ikke tid til å spise. Er du tom for penger, må du komme deg raskest ned og over gata til minibanken. Og Gud forby at du treffer noen du kjenner på veien. Dem har du absolutt ikke tid til, sier "Trine".

I løpet av noen timer kunne lønna bli borte. «Trine» har solgt gullsmykker og lånt penger i banken for å finansiere spillingen.

— Jeg dro til banken og sa «nå krasjet tørketrommelen, kan du gi meg kreditt på seks tusen kroner». Det tok fem minutter, og så gikk jeg og spilte opp de pengene også, sier hun.

Går i terapi

For å få hjelp har hun jevnlig gått til terapeut Ivor Høy ved Sørlandet sykehus. Men suget etter å spille har ennå ikke sluppet taket.

— Det hender jeg spiller uten penger på PC-en min, røper "Trine".

Høy rykker til i stolen ved siden av.

— Det er å utfordre skjebnen. Problemet er ikke å stoppe spillingen, men å la være å fortsette, sier han.

Mistet kontakt med venner

"Trine" sier få bingospillere vet hvor mye de har tapt. Ikke å holde styr på økonomien blir en mekanisme for å overleve.

— Ingen tar ut penger på bingoen. De bare spiller videre til pengene er borte. Ofte mangler du bare et kryss, så kan du vinne 3000 kroner. "Det skal jeg ta det", sier du til deg selv.

Alle timene på bingoen gjorde også at "Trine" mistet kontakt med venner og naboer.

— I ettertid er skammen så stor at jeg ikke klarer å ta kontakt med dem igjen, sier hun til Fædrelandsvennen.

Flest kvinner

Ivor Høy sier de fleste som oppsøker ham for hjelp mot bingo, er kvinner.

— Bingohallene er et sosialt møtested som spesielt trekker til seg mennesker med god tid og ofte lite sosialt nettverk. Pengeinnsatsen per minutt eller time er betydelig mindre enn på spilleautomater, hvor det er flest menn som spiller. Likevel skaper bingo store problemer for mennesker som har mer tid enn penger, sier Høy.

Han er skeptisk til modellen der samfunnet skal finansiere kultur- og idrettsformål gjennom bingo og andre spill.

— Når man ender opp med at lavinntektsgrupper subsidierer rikfolks idrettshaller, blir det en form for omvendt beskatning, sier Høy.

- Må du spille, så må du

I 2012 ble det innført en begrensing på databingo: Det må gå 30 sekunder mellom hvert spill. "Trine" er ikke overbevist om at dette har vært et vellykket tiltak mot avhengighet.

— Alle er kjempeirriterte for at man må vente 30 sekunder. Men det er like mye folk i lokalene. Må du spille, så må du, sier hun.