Gro-Anita Mykjåland og de andre politikerne som mener kommunen ikke har råd til ny skole på Skaiå måtte forsvare beslutningen sin under folkemøtet på Skaiå onsdag. I underkant av 100 tilhørere hadde møtt opp. Foto: Henrik Ihme

IVELAND: — Jeg beklager at jeg ga deg min stemme i valget, sa aksjonsleder Sandra Pedersen til ordfører Gro-Anita Mykjåland under folkemøtet på Skaiå onsdag kveld.

Aksjonsgruppa for ny skole på Skaiå hadde kalt inn politikere og lokalbefolkningen for å diskutere hva de mener er et klart løftebrudd fra det politiske flertallet i kommunen.

Etter at barneskoleelevene på Skaiå ble flyttet til den kombinerte barne- og ungdomsskolen i kommunesenteret Birketveit for tre år siden, har beboerne på Skaiå levd i visshet om at en ny skole skulle bygges i nær fremtid. Men skolen er ikke å finne i neste års budsjett, og planene er nå lagt på is.

Det har satt sinnene i kok.

- Ingen vilje

— Skaiå hadde en fantastisk skole. Nå får ikke elevene glede av å være størst før i 10. klasse, og vi må kjøre ekstra mil for å hente på sfo. Dere snakker bare om økonomi, men dette handler om vilje, sa Pedersen, som også mener at politikerne opptrer arrogant.

— Vi er blitt kalt for et bygdedyr av en politiker, og en annen politiker gjorde det helt klart at vi kunne se langt etter en ny skole, sa hun og høstet applaus fra salen.

Blant politikerne er det delte meninger om kommunen bør bygge skole på Skaiå, hvor en gratis tomt nå ligger klar. Flere mener det er mer hensiktsmessig å satse på en ny skole på Birketveit (1. — 10. trinn). Argumentene for dette går på økonomi og en fremtidig kommunesammenslåing med Vennesla, der små skoler vil stå utsatt til.- Jeg har vært tydelig på at jeg ønsker tre skoler i Iveland, men jeg kan ikke bruke fondsmidler til å drifte kommunen. Derfor vil jeg nå beholde ordningen der vi har en 1.-10. skole på Birketveit, sa Gro-Anita Mykjåland til forsamlingen.

Underskudd

I budsjettet i fjor vedtok kommunestyret ny skole på Skaiå i 2014, men sa samtidig at skolen måtte vurderes opp mot økonomien.

— Neste år må vi bruke 3,7 millioner kroner av oppsparte midler til å drifte kommunen. Dette handler ikke om vilje – men om økonomi, sa Mykjåland.

Dette fikk flere i salen til å le hørbart. Flere mener nemlig at kommunen kunne spart inn på sentrumsutviklingen «Åkle» på Birketveit, der det bygges nye boliger og næringsarealer.

— Åkle har ikke noe å si for denne saken. Vi trenger leiligheter for å sikre at eldre ikke forlater kommunen når de velger å flytte fra eneboligen sin, sa Mykjåland.

Motstand i Vatnestrøm

Rådmannen har også i sitt budsjettforslag for 2014 foreslått å flytte 5., 6. og 7. klasse fra Vatnestrøm oppvekstsenter til Birketveit fram til 2016. I et brev til politikerne går foreldre på Vatnestrøm sterkt imot forslaget. De er redde for at det midlertidige tiltaket vil bli gjort permanent når også større årskull kommer.

Heller ikke på Iveland skole er stemningen god. Til politikerne skriver Utdanningsforbundet og klubben ved skolen at det fysiske skolemiljøet ikke holder mål. Det trekkes fram at møterom, grupperom, plass for sfo og garderober mangler.