OSLO: — BMC er ikke riktig for Thor Hushovd av to grunner: Én, at de ikke har skjønt at Hushovd er sårbar etter sykdom. Og to, fordi laget generelt har rævkjørt hele stallen, sier TV2-ekspert Johan Kaggestad til Fædrelandsvennen.

Han utdyper:

— Foran Tour de France sendte BMC laget til California, for å kjøre ritt der. Det er ni(!) timers tidsforskjell, og klimaet er et helt annet. Da bruker rytterne i hvert fall åtte-ni dager på å komme seg tilbake i ordentlig rittform. I stedet startet de med nye ritt bare tre-fire dager etter. Det virker ikke som om BMC har lagt en god nok plan for alle rytterne. Hvor er det størst sjanse for å lykkes? Hvordan få det best mulige laget til de største rittene? Jeg kan ikke se en slik plan, sier Kaggestad.

- Helt håpløst

Fjorårssesongen, Hushovds første i treårsavtalen med klubben, ble mye ødelagt grunnet sykdom. Men i stedet for å la han hvile, sendte de ham til Polen, for å kjøre Polen rundt. Der endte han opp med å bryte.

— De kjørte ham altfor hardt med sykdom i kroppen. Det var helt håpløst. Det er typisk amerikansk å kjøpe en vinner, og forvente at han skal fortsette å vinne. Og når han ikke gjør det, tror de det er rytteren det er noe galt med – ikke dem selv, fortsetter kommentatoren.

Sønnen, Mads Kaggestad, er også ekspert i TV2, og har syklet sammen med Hushovd i Crédit Agricole fra 2003 til 2007. Han mener også at Hushovd bør komme seg bort fra sykkellaget.

— BMC er ikke bra for Thor, ikke om han ønsker å vinne noe stort. Dette med amerikansk uttak (der rytterne blir satt opp mot hverandre hele tiden, og valgt på grunnlag av det), og der man må være på topp hele tiden, det passer verken for Hushovd eller noen andre på laget. BMC har et av de beste lagene, men de kommer ikke til å få noe ut av rytterne om de fortsetter på denne måten, sier Mads Kaggestad.

— Både i Crédit Agricole og Cérvélo fikk Thor sykle de konkurransene han selv ønsket, og han fikk fullstendig ro da han var syk. Og da leverte ham. Jeg håper han og Atle (Kvålsvoll, Hushovds trener red.anm.) får gjennomslag for en trenings- og konkurranseplan, slik at Thor får spisset seg inn mot klassikerne, sier Johan Kaggestad.

- Europcar hadde vært bra

Jarle Fredagsvik, redaktør for sykkelnettstedet procycling.no, mener et fransk lag vil kunne være bra for "oksen" fra Grimstad.

— For eksempel Europcar tror jeg hadde vært bra for ham. De satser på Paris-Roubaix, som er Thors store drøm, og de er bankers i Tour de France. Der ville han vært kaptein i klassikerne, og jeg vet de var interessert i Hushovd før han gikk til BMC, sier Fredagsvik, og fortsetter:

— Thor får godt betalt i BMC, men da han takket ja til avtalen sa han også farvel til frie tøyler og det å bli satset på.

Tidligere sykkelproff Atle Pedersen mener Hushovd, som nå går inn i sin siste sesong med BMC, fortsatt har noen gode år i seg.

— Det er laget det er noe galt med. De har ikke vært flinke nok med Thor. Jeg håper han får en god sesong nå, slik at han blir attraktiv på markedet når sesongen er over. Da må han ikke fornye med BMC. Finner han da et lag som ville satse på ham, så vet jeg at han har noen gode år igjen, sier Pedersen.

- Ingen vil betale lønna hans

Selv om sykkelekspertene mener at BMC ikke er det rette laget for Thor Hushovd, mener de at ingen andre lag vil betale like godt som BMC.

— Han har vel en årslønn på rundt 15 millioner. Det er kun BMC som har penger til å gjøre slikt. Ingen andre vil betale den lønna, sier Jarle Fredagsvik, redaktør i sykkelnettstedet procycling.no.

Han fortsetter:

— Jeg skjønner valget hans. Thor er 35 år nå og har en familie å tenke på. Det er sjelden i sykkelsporten at det blir gitt så lukrative avtaler. Veldig mange andre hadde tatt den lønningsposen, men han hadde nok sett for seg enda bedre resultater da han skrev under for BMC.

Selv sier Hushovd at det er uaktuelt å bytte klubb.

— Jeg har kontrakt ut neste sesong, og den forholder jeg meg til, sa Hushovd før søndagens fellesstart i VM.