VARER: Volvoen bak ser ikke ut til å levere varer, men sjåføren har bare parkert på varelevering. - Skjer hele tiden, sier Kristin Nilsen.

VENNESLA: — Det er så vilt. Jeg lurer av og til på hvordan venndøler greier seg i byen. I Kristiansand følger de nok reglene, men vel hjemme igjen setter de bilene akkurat der det passer, sier Nilsen.

HVA MENER DU? DEBATTÉR I SLUTTEN AV SAKEN .

Hun tar fram bunken med gebyrer og teller. 82 venndøler har så langt i år fått giro med krav om innbetaling av 500 kroner.

— Hadde vi hatt tid til kontroller, kunne vi sikkert mangedoblet. Vi skriver ikke gebyr for å tjene penger, men for å skape bedre parkeringskultur. Folk må ikke tenke bare på seg selv, sier Nilsen.

Alltid feil

Hun tar oss med til parkeringsplassen bak Butikkhuset, og lover nærmest at noen står feil der. Ganske riktig. På plassen for varemottak står en eldre Volvo. På plassen som er reservert for forlytningshemmede, står en Toyota - uten parkeringstillatelse.

— Sånn er det hele tiden, sier Nilsen, og minner om at varetransport faktisk er viktig og at det er en grunn til at noen p-plasser er reservert for mennesker som ikke kan gå.

— Vi trenger en holdningsendring i bygda, sier hun.

Parkeringsskiver

Politikerne vedtok i vår at Vennesla skal innføre parkeringsskiver. Hver gang du parkerer, må du sette skiva på riktig klokkeslett. Da kan kontrollørene se om du står riktig. Skivene skulle kommet i september, men innføringen er blitt utsatt litt.

— Vi avventer avklaring i veivesenet for skiltplan. Dessuten skal vi til Sandefjord i oktober og lære av dem. Deretter regner jeg med det blir bestilling av skivene, sier Nilsen.

Handelsstanden har klaget over for få p-plasser. Skivene skal hjelpe slik at folk ikke står for lenge på kortidsplasser.

— Graslia skal bygges ut med 100 nye plasser, og døgnplassen syd for Herredshuset skal bli kortidsplass med totimers- og firetimers-parkering. Det vil hjelpe. Men aller mest hjelper det hvis venndølene begynner å følge parkeringsreglene, sier Kristin Nilsen.

- Ikke så galt

Leder av Kjøp i Vennesla, Nina Schei Ledang, synes ikke parkeringskulturen er så ille i Vennesla.

— Problemet er at folk står for lenge på korttidsplasser, men så lenge kommunen nesten aldri kontrollerer, blir det sånn. Det meste går greit, men vi trenger flere p-plasser. Det får vi nå, sier Schei Ledang, som heller ikke ønsker veldig hyppige parkeringskontroller. Det skal være avstressende å handle i Vennesla, mener hun.