SUPERSELGER: Eivind Wikeland (11) lager opptenningsved av tyri. Disse solgte godt under sauesjået i Valle. På julemarkedet i Grimstad i fjor solgte han opptenningsved for over 5000 kroner på to dager! Og så godt som det luktet fra standen hans! Foto: Johs. Bjørkeli
VAKKERT LAM: Monica Hoftuft og sønnen Jon Olav hadde med seg to sauelam av rasen Bleset for å vise dem fram under sauesjået. De har denne sauerasen først og fremst fordi den har så vakre mønstre i sort og hvitt. Foto: Johs. Bjørkeli
TRAKTORBALLONG: Ballong formet som traktor. Det er sauesjå, det. Foto: Johs. Bjørkeli
ULLKVALITET: Dommer Tom Landås måler lengden på ulla. Ullkvaliteten spiller også en viktig rolle når værlammene bedømmes. Kun de beste lammene får lov til å bli avlsdyr. Saueeier Knut Berg følger spent med. Foto: Johs. Bjørkeli

VALLE: Det er minst like mye folk på sauesjået i Valle nå som for 25 år siden, men man må ikke lenger heve stemmene for å overdøve breking fra ivrige værlam som skal kåres.

Likevel er det værlammene som blir vurdert og får bedømt alle kroppens deler som er årsaken til denne om lag hundre år gamle tradisjonen.

Optimistisk sauenæring

— Det er ikke mange lam til kåring her i dag. Men kvaliteten er god, sier dommer Morten Foss mens han vurderer værlammene til Knut Berg, nydelige lam av rasen gammel norsk spelssau.

— På grunn av dårlig beite på forsommeren i år, er lammene noe tynnere enn vanlig, men avlsdyrene her er bra, sier Foss. Han mener sauenæringen i Norge har bedre utsikter enn på lenge hva gjelder lønnsomhet og mener saueholdet i Setesdal burde vært tre ganger så stort som i dag.

Ung kremmer

Som seg hør og bør under sauesjået er utstillingsområdet fylt opp av kremmere av alle slag.

En av dem som gjorde seg ekstra bemerket blant snøscoootere, spekepølser og all slags andre rariteter, var 11 år gamle Eivind Wikeland fra Grimstad. Bestemor og bestefars laftebedrift på Straume i Valle er utgangspunkt for hans forretningsdrift.

Han solgte opptenningsved av lafteavkapp av den reneste og mest velduftende furu og tyri som tenkes kan. Disse spikker han og bunter selv på golvteppet i gangen heime i Grimstad. Som i Grimstad gikk salget strykende under sauesjået i Valle også.