Moderne: Informasjonssjef Rune Jonassen (t.v) og brukerkoordinator Øystein Kilander sier at utbyggingen er med på å gjøre jobben for de ansatte lettere, samt at pasienten vil oppleve raske og bedre behandling. Foto: Håvard Tanche-Larsen Knutsen
Tar form: Venterommet skal blant annet ha egen barnekrok med leker som lego og Playstation, dette skal stå ferdig innredet til mandag. ?Vi kommer til å holde fristen, lover Kilander. Foto: Håvard Tanche-Larsen Knutsen
Klart i 2013: I denne gangen, rett innenfor venterommet, skal fire operasjonssaler, samt et smitterom være på plass i løpet av neste år. Foto: Håvard Tanche-Larsen Knutsen

KRISTIANSAND: — Det har jo vært en utfordring å ha en byggeplass midt i sykehuset. Det har blitt en del støy, men heldigvis har de ansatte vært svært tålmodige, sier Øystein Kilander, brukerkoordinator ved Sørlandet sykehus Kristiansand.

Han forteller at all drift har foregått som normalt under byggeprosessen.

— Enkelte har sammenlignet det vi har gjort, med å bytte motor mens vi fortsatt flyr, sier informasjonssjef ved sykehuset, Rune N. Jonassen.

Utbyggingen av den nye avdelingen for dagkirurgi i andre etasje er i sluttfasen. Intensjonen er å kunne tilby pasientene bedre og raskere behandling.

— Dette blir en investering for framtiden, sier Kilander.

Samler avdelingene

Før har pasientene møtt opp på forskjellige avdelinger på sykehuset for å klargjøre seg for operasjon. Portører har trillet pasienter fram og tilbake, leger og kirurger har sprunget gjennom korridorene flere ganger til dagen. Dette blir det nå en slutt på.

— Her blir alt samlet på ett sted, uansett om det er en operasjon for øre, nese og hals, eller en kneoperasjon, sier Kilander.

Han forteller at dette vil føre til en mer effektiv behandling og at sykehuset kan behandle flere pasienter enn tidligere. Pasientene skal kunne gå ut samme dør som de kom inn, vanligvis bare et par timer etter at operasjonen er fullført.

— Nå kan vi gjennomføre 25-30 operasjoner i løpet av en dag, men når byggingen er ferdig vil vi kunne operere 40-45 pasienter om dagen, sier Kilander.

Han er ikke redd for at systemet ikke skal fungere etter planen, et par avdelinger har allerede benyttet seg av de nye lokalene for å forsikre både ansatte og pasienter at dette skal gå smertefritt for seg.

— Pasienter og ansatte er fornøyde, vi tror dette blir en kjempesuksess, sier Kilander.

Bedre kommunikasjon

Tidligere har sykehuset slitt med å samordne informasjonen fra alle avdelingene. Kilander forteller om beskjeder og skriv som noen ganger ikke er samordnet eller uteblir på grunn av kommunikasjonstrøbbel mellom de forskjellige avdelingene. Nå tror han at problemet vil løse seg av seg selv.

— Pasientsikkerheten går opp, vi vil lettere unngå misforståelser når alle avdelinger er representert på en plass, sier han.

I tillegg mener han at utbyggingen vil spare sykehuset for store utgifter.

— Dette fører til en betydelig effektivisering for vår del. Kvalitetsmessig kan vi tilby bedre oppfølging av pasientene etter en operasjon, driftsmessig vil vi kunne slippe å gå sykehuset rundt for å hente pasienter til operasjonsstuene, sier han.

Åpner mandag

Dagkirurgi-avdelingen åpner førstkommende mandag. Da står venterom, forbredelsesrom og operasjonsstue vegg i vegg for første gang i historien på sykehuset i Kristiansand. Men fortsatt er det et par operasjonsstuer som skal renoveres og fornyes før byggingen er helt ferdig.

— Vi pusser også opp fire operasjonsstuer helt fra bunnen av, sier Kilander.

Sykehuset pusser totalt opp 2900 kvadratmeter, et areal som tilsvarer over tre håndballbaner. Siste hånd på verket legges i løpet av 2013, da vil totalt 13 operasjonsstuer stå klare ved Kristiansand sykehus.