Selv om ettårsdagen tynges av sorg og savn, kommer også de gode minnene tilbake. Et sånt øyeblikk er når alle AUF-erne sitter i gressbakken, yre og forventningsfulle for hva dagen vil bringe.

— Vi sikret oss en god plass i bakken. Da Jens og Jonas og de andre kom, reiste alle seg og klappet. Det var Utøya-følelsen. Folk gleder seg til det som skal skje, er oppspilt, smiler og ler. Sånn det alltid var på Utøya. Man får en vanvittig fellesskapsfølelse, og blir utrolig stolt over å være en del av denne organisasjonen. Samtidig blir det veldig emosjonelt. Man tenker på alle som ikke fikk oppleve denne følelsen igjen, forteller Jannike Arnesen (20) til Fædrelandsvennen.

- Mange tårer

Søndag ettermiddag satte hun, lillesøster Maiken (18) og rundt 30 andre AUF-ere fra Vest- og Aust-Agder seg på bussen hjem etter en lang dag på Utøya. Også sist hun var der, i påska, tok hun en stille stund for seg selv ved brygga, der hun møtte massemorderen i det han gikk i land fra MS Thorbjørn.

— Minnet blir så sterkt hver gang jeg er her, men det er en del av bearbeidelsen. Det har blitt mange tårer i dag, sier kristiansanderen.

Emma Martinovic fra Vennesla synes det var godt å lytte til den norske og danske statsministeren, og AUF-leder Eskil Pedersen. Også hun fikk en blandet følelse av savn og glede i gressbakken, etterpå ble det tid til å snakke med AUF-venner fra hele landet.

— Jeg har fått klemt de jeg ville, fått mange gode ord, lettet litt på trykket og kommet ett steg videre, forteller 19-åringen til Fædrelandsvennen.

Traff sin redningsmann

Ombord på forsvarsbåten, som brakte dem fra Utøya inn til brygga ved Utvika Camping, klippet hun av armbåndet fra i fjor. Moren skal ha det i glass og ramme.

Inne på brygga møtte hun igjen sin redningsmann fra campingsplassen, som hun bare så vidt har hilst på før.

— Han sendte en melding og spurte om jeg var på øya. Vi klemte hverandre, fikk snakket en stund, han ga meg et fat og bilde i gave. Begge hadde tårer i øynene, sier Emma Martinovic.

Mandag er hverdagen tilbake. Begge er tilbake på jobb ved henholdsvis Sørlandet sykehus og Søgne og Songdalen lensmannskontor.