— Jeg skrev en kronikk om temaet tirsdag, og hadde aldri trodd direktør Jan Roger Olsen skulle respondere så fort. Nå sitter jeg i Danmark og leser fvn.no. Det er fantastisk at Olsen nå går inn for å utrede ett sykehus i landsdelen. Dette har jeg ønsket lenge. Vi må bare begynne å snakke om finansering og planlegging så fort vi kan, sier han.

Viggo Lütcherath er foretakstillitsvalgt for hele Sørlandet sykehus og overlege på barneavdelingen. Han er også bystyremedlem for KrF i Kristiansand.

— Helt nødvendig

Lücherath sier fagmiljøene i lengre tid har ment at ett felles sykehus i stedet for ett i Arendal og ett i Kristiansand, ikke bare er klokt, men nødvendig.

— Ja, det er helt nødvendig. Skal vi henge med i den medisinske utviklingen, må vi ha ett sykehus, sier Lütcherath.

Han sier dagens sykehustilbud er godt både i Arendal og Kristiansand. Men det er dyrt å drive dobbelt.

— Skal vi fortsette sånn, risikerer vi at Sørlandet sykehus ikke har råd til å følge med i den medisinske utvikling. Vi risikerer også at fagmiljøene blir for små. Begge deler vil føre til at sørlendinger må til Oslo eller andre steder for behandling. Sykehustilbudet vil utarmes. Ved å slå sammen til ett sykehus, kan vi greie å få til et mye bedre lokalt sykehustilbud til beste for landsdelens befolkning, sier han.

— Det er så enkelt som at når Arendal og Kristiansand konkurrerer, går andre av med seieren. Når vi samarbeider og står sammen, får vi ting til, fortsetter han.

Foretakstillitsvalgt Lütcherat mener tiden også er moden politisk for å bygge ett nytt felles sykehus for Arendal og Kristiansand. Han tror flere og flere ser at ett sykehus bare har fordeler. Han viser ikke minst til at flere i Arendal har tatt til orde for ett sykehus, ikke minst pensjonert overlege Torstein Gundersen.

— Men det haster. På Stortinget snakker flere og flere om behov for en nasjonal sykehusplan. Med et regjeringsskifte i 2013, vil en slik plan bli vedtatt. Da må Sørlandet ha ting på plass. Det er klart at den som først kommer opp med gode planer og finansiering, står sterkere i kampen om ressursene og utbyggingene, enn de som ikke har gode planer, sier han.

Høie positiv

Det bekreftes av leder av Stortingets helse- og sosialkomité, Høyres Bent Høie.

— Jeg vil ikke mene noe om ett nytt felles sykehus på Sørlandet, men jeg hilser debatten velkommen. Dette er saker som handler om hvordan ting skal være i tiår fremover. Da må alle muligheter vurderes, sier Høie, som også trekker inn den medisinske utviklingen.

— Skal vi opprettholde og utvikle kvalitet, trenger vi færre og større sykehus når det gjelder avanserte tjenester. På den annen side trenger storforbrukerne av sykehustjenester, som kolspasienter, diabetikere og folk som trenger dialyse eller lindrende behandling, nærhet. Norge trenger derfor ikke færre sykehus, men færre avanserte sykehus. Denne saken er jo mitt i den problemstillingen, sier Høie.

Han mener disse spørsmålene er så viktige at de ikke kan besluttes i Helse Sørøsts styre eller i de andre regionale helseforetakene.

— Slike beslutninger må folkevalgte ta. Stortinget. Selvsagt vil Sørlandet stå sterkere i en slik runde hvis man på lokalt hold har klare planer og utredninger ferdige forut for den nasjonale planen. Her kan Sørlandet være i forkant, sier Bent Høie.