KRISTIANSAND: Fylkesmannen slår fast at Kristiansand kommune ikke sikrer systematisk oppfølging og kontroll av det enkelte barns situasjon i fosterhjemmet.

— Vi tar avviket alvorlig og vil gjennomføre nødvendige endringer, sier leder for barnevernstjenesten i Kristiansand, Tone Kylland. Avviket er funnet gjennom en systemrevisjon gjennomført i vinter, og har avdekket kontrollsvikt for 2012. ## Flere brudd

Samfunnsavdelingen hos Fylkesmannen i Vest-Agder peker på ett avvik, basert på flere brudd på loven:

• Flere fosterhjem får ikke de fire årlige hjemmebesøkene som loven krever.

• Kommunen har ikke felles rutiner for hva et hjemmebesøk skal inneholde, og hvordan man gjennomfører besøket.

• Innkomne opplysninger fra samarbeidsinstanser dokumenteres ikke.

• Det er ikke utviklet prosedyrer, rutiner, eller andre tiltak for å sikre oppfølgingen av barn i fosterhjem.

• Vurdering av sårbare områder knyttet til oppfølgingen av barn i fosterhjem er ikke gjennomført.

• Klager og avviksmeldinger brukes ikke til systematisk gjennomgang og forbedring av fosterhjemsarbeidet.

Tone Kylland opplyser at kraftig økning i tallet på fosterhjemsbarn har ført til at deres ressurser ble for små. Kristiansand kommune har ansvaret for omkring 200 fosterhjemsbarn. Hvert av dem skal ha minst fire besøk i året.

— Det er veldig mange besøk, men det er viktig at det gjøres, sier Kylland. Hun sier at det er barn som bare fikk ett eller to besøk i 2012. Kylland sier at de har fått halvannen stilling ekstra, og mener de skal klare alle tilsynene i 2013. ## Glad for tilsyn

— Vi er glade for å få tilsyn på tjenestene vi utfører. Det gir oss et viktig korrektiv og hjelper oss med å stadig gjøre en bedre jobb, sier Kylland til egne nettsider.

Rutinene for oppfølging av barn i fosterhjem blir nå endret. Blant annet skal en planlegge hjemmebesøkene på en annen måte og en har utarbeidet felles rutiner for innholdet i slike besøk.