Mens krimtekniker fra politiet undersøkte rommet gikk brannalarmen på nytt på stedet. Svidd brød på en brødrister gjorde at brannvesenet ble varslet. Foto: Sondre Steen Holvik

GRIMSTAD: — Alarmen kom inn som en rød melder (automatisk utløst brannalarm, red. anm.) til oss. Det tok fire minutter før vi var på plass, sier vakthavende brannsjef i Grimstad brannvesen, Eirik Evensen, til Fædrelandsvennen.

Et vaktlag bestående av fem brannfolk rykket ut til pleie- og omsorgshjemmet. Da de kom fram hadde de ansatte på senteret ennå ikke oppdaget brannen.

— Vi var fremme så kjapt at de ansatte ikke hadde fått beskjed om hva som hadde skjedd. Vi kom fram, satte i gang med førstehjelp og utlufting på stedet.

Døde på sykehuset

En kvinnelig beboer (48), som hadde tilhold på rommet hvor det brant, tok fyr og ble livstruende skadet. Ambulanse fra Grimstad ble rekvirert og kjørte kvinnen til Sørlandet sykehus Arendal. Hun døde senere av massive brannskader.

— Vi vet ikke hva som er bakgrunn for brannen og hva som har skjedd, sier Evensen i brannvesenet. Han opplyser at det ikke tyder på at matlaging på rommet er årsak til brannen. Det er ikke synlige brannskader på rommet. Det er imidlertid røyklukt på rommet og i korridoren utenfor.

Det var på dette omsorgssenteret i Grimstad at en kvinne omkom etter brann natt til lørdag. Den hvite bilen på bildet tilhører politiets krimtekniker. Foto: Vegard Nekstad

Berge gård senter er pleie— og omsorgssenter eid og drevet av Grimstad kommune. Ifølge Evensen, som til daglig jobber med forebyggende brannsikkerhet i brannvesenet, er det ikke unormalt mange brannutrykninger til senteret.- Det er et normalt objekt. Vi har årlig tilsyn på stedet og de ansatte gjør en god jobb med brannsikkerhet, sier Evensen. Ved 10-tiden lørdag morgen gikk alarmen på nytt ved senteret. Svidd brød på en brødrister gjorde at brannvesenet ble varslet. På knappe fire minutter var tre brannbiler til stede for å kontrollere situasjonen.

En kriminaltekniker fra Agder politidistrikt jobber i formiddagstimene lørdag med å undersøke kvinnens rom.

Følger opp pårørende

— Vi har iverksatt et kriseteam i tråd med beredskapsplanen. Vår fokus er å tilby hjelp til pårørende og andre involvert. De har vi nå vært i kontakt med og vil følge opp som best vi kan videre. Utover i neste uke blir det å følge opp andre ansatte og beboere som måtte ha behov for det, sier rådmann Per Kristian Vareide i Grimstad kommune.

Han sier at det ikke er satt i gang full kriseberedskap i kommunen.

— Det er ikke iverksatt full kriseplan, for selve hendelsen var jo nokså avgrenset i omfang. En del personell er likevel involvert i planen. Det gjelder blant annet kommunelegen, som ofte er involvert i slike sammenhenger. Dessuten enhetsleder på Berge gård, som følger opp på stedet, og meg selv, som skal holdes orientert om saken, sier Vareide.

Han vil ikke kommentere noe som har med selve brannforløpet å gjøre.

— Her må vi avvente politiets rapport, sier han.

90 ansatte

Ifølge Grimstad kommunes hjemmesider består Berge gård senter av tre boligområder; Berge gård, Berge tun og Vossgate. Senteret betjenes av cirka 90 fast ansatte, fordelt på sju avdelinger. Dette er hjemmetjenesten, mestrings- og rehabiliteringsavdelingen, nattjenesten, avdeling for tekniske hjelpemidler, dagsenter, servicekontor og boliger for psykisk helse og rehabilitering.

I tillegg er fysioterapi, psykisk helse, utviklingssenteret, fotpleie, frisør og deler av kjøkkentjenesten plassert i tilknytning til Berge gård.

Nattjenesten betjener samtlige beboere i kommunen med trygghetsalarm, omkring 330 i tallet, og jobber i team på fire, bestående av to sykepleiere og to hjelpepleiere. En hjelpepleier og en sykepleier er til stede på rehabiliteringsavdelingen, mens de to andre tar oppdrag for hele kommunen i nattevaktsbilen. Vaktene har base på Berge gård senter.

Senteret feiret 25-årsjubileum i slutten av april i fjor.