KRISTIANSAND: Lagmannsretten mener at det ikke er grunn til å overprøve tingrettens avgjørelse, der utpresseren ble dømt til to års ubetinget fengsel.

— Vi er naturligvis skuffet, fordi jeg mener at tingretten ikke tok tilstrekkelig hensyn til domfeltes unge alder, og at en så lang fengselsstraff vil ødelegge hans fremtid, sier domfeltes forsvarer, advokat Ivar Sveen, til Fædrelandsvennen.

19-åringen ble i tillegg til ordførerutpressingen også dømt for et ran. Han var 18 år da ranet og utpressingen skjedde.Tingretten uttalte blant annet dette om selve utpressingen av ordføreren:

Aggressiv tone

"Videre når det gjelder utpressingens karakter, viser retten til at brevet var formulert slik at det ble lagt press på fornærmede ved å involvere hans nærmeste familie, at det ble truet med handlings som fornærmede oppfattet som alvorlig og livstruende, og at slike handlinger ville bli utøvd/utført av ukjente tredjepersoner knyttet til organisert kriminelt motorsykkelmiljø. Retten bemerker videre at brevets ordlyd er holdt i en tildels aggressiv tone, spesielt dersom fornærmede fortalte om utpressingen til politiet eller andre".

Ikke presset av andre

I tingretten mente den domfelte 19-åringen at han var utsatt for påvirkning fra motorsykkelklubben Mongols i forhold til å utpresse ordføreren. Dette har lagmannsretten avvist som årsak, på samme måte som tingretten.

Lagmannsretten skriver blant annet i sin kjennelse:

"Lagmannsretten finner det klartat anken over bevisbedømmelsen under skyldspørsmålet for tiltalen om forsøk påutpressing ikke vil føre frem og derfor skal nektes fremme. Det gjøres i anken gjeldendeat tiltalte ikke hadde uberettiget vinnings hensikt. Tingretten har drøftet spørsmålet,og sett dette i sammenheng med anførselen om at han var tvunget til å utføre utpressingenav et kriminelt miljø. Basert på forklaringen til tiltalte, den dokumentasjon somforeligger og det ytre hendelsesforløp, som er uomtvistet, har tingrettenkonkludert med at tiltalte hadde uberettiget vinnings hensikt. Lagmannsrettenkan ikke se at det er anført nye momenter i anken. Videre finner lagmannsrettentingrettens vurdering av situasjonen vel begrunnet ogkonklusjonen om at uberettiget vinnings hensikt var motivet til tiltalte sikkert ut frabevisene. Det tilføyes at lagmannsretten også finner det klart at tingrettens vurdering om atforklaringen om det truende kriminelle nettverket ikke kan legges til grunn".