KRISTIANSAND: Det var under et debattmøte i regi av Ordskifte tirsdag kveld at Kristiansands ordfører fikk spørsmålet fra debattleder og tidligere sjefredaktør Finn-Holmer Hoven.

— Jeg har fått mange henvendelser fra personer og organisasjoner som ønsker å påvirke beslutninger. Da er jeg villig til å lytte, men krever åpne og ryddige prosesser. Jeg har ikke hørt at personer har kommet med forslag som helt klart ville blitt oppfattet som korrupsjon, sa Grundekjøn.

Tirsdag ble kameraderi, rolleblanding, maktmisbruk og korrupsjon satt på dagsorden i baren på Hotell Caledonien. Ordføreren møtte generalsekretær i Transparency International Norge, Guro Slettemark og filosofen Anne Rose Røsbak Feragen til ordskifte.

Fortrinnsavtalen i havna

Den tidligere redaktøren utfordret Grundekjøn på flere ømme punkter. Blant annet inngåelse av den hemmelige fortrinnsavtalen med Color Line på 90-tallet. Avtalen ga rederiet fordeler i havna mot et årlig millionbeløp. Avtalen ble opphevdet da Fjord Line fikk ta i bruk havna.

— Det problematiske med avtalen er først og fremst hemmeligholdet. At rederier finansierer utbygging i havner er vanlig praksis rundt omkring i verden. Jeg har selv sittet i styret i Royal Caribbean Cruises lang tid. Vi gjorde flere slike avtaler som ga oss fortrinn, men alt skjedde i full åpenhet, fortalte ordføreren.

Ordføreren var opptatt av å understreke at ingen fikk private fordeler som følge av avtale med Color Line. - Nå har domstolen slått fast at det ble gjort feil, men det er ikke dermed sagt at det lå forkastelige motiv bak avtalen, sa Grundekjøn.

Unødvendig kritikk

Han mente kommunen hadde fått mye urettmessig kritikk i flere saker de siste årene. Ordføreren mente det var uskyldig da en gruppe pensjonister, som skulle representere Kristiansand i vennskapsbyen Münster i Tyskland, ba Color Line om gratisbilletter. Han mente også det var feilslått å kritisere kommunen for å ha delt ut gratis kinobilletter til nye innbyggere. Ordføreren sa også at bystyrets fordeling av penger til kristne organisasjoner var svært gjennomsiktig og ryddig, og at kritikken var urettferdig.

— Det er en utfordring for mindre kommuner å opptre korrekt. Forholdene er små og man står i fare for å komme i interessekonflikt, sa ordføreren.

Før og etter Joly

Filosof Anne Rose Røsbak Ferangen hevdet at de fleste mennesker mener korrupsjon er feil, men at mange likevel velger å bruke nettverk og kontakter for å oppnå fordeler. Hun mente også korrupsjon ble begått med gode hensikter.

— Faren oppstår når gale valg ikke møtes med motstand, og korrupsjonen blir det normale, så Ferangen.

Generalsekretær Guro Slettemark i Transparency International Norge, mente Eva Joly var den som satte korrupsjon på dagsorden i Norge.

— Hennes arbeid vekket oss. Før det trodde vi korrupsjon først og fremst var et globalt fenomen. Hun viste oss at det også foregår i Norge, sa Slettemark.

Om korrupsjon har fått et stort nasjonalt fokus de seneste årene, så ikke temaet ut til å trigge kristiansandere. Da debatten startet, kunne man telle ni publikummere. Antallet steg til 15 ut over kvelden.