AGDER: — Etter laksebørsen har det ikke vært så bra, men slik har det vært for alle sørlandselvene, sier Odd Møll, som er én av lederne i Mandal elveeierlag.

Laksebørsen viser at det er fanget vesentlig færre fisk i sørlandselvene så langt denne sesongen sammenlignet med samme periode i fjor. I Mandalselva er det fanget 283 mot 770 på samme tidspunkt i fjor. Møll mener imidlertid at det er andre fangstresultater som er mer oppsiktsvekkende.

— Det er veldig uvanlig at Audna ligger foran Otra i fangst på dette tidspunktet av sesongen i starten juli, forteller Møll.

50 prosent nedgang

For i Audna er det fanget 250 laks så langt denne sesongen mot kun 137 i Otra.

— Vi ligger på 50 prosent av fangsten fra samme periode i fjor, sier leder i Otra Laxefiskelag, Ivar Bronebakk.

— Fisket har vært dårlig, og så langt i år har vært lite "smålaks ", det vil si laks på under 3 kg, forteller han.

Sein laks

Ifølge Møll må været ta god del av skylden for de dårlige fangstresultatene.

— Sein vår og kaldt vann har en betydning for oppgangen av laks. Det kan være andre årsaker også, men det er uvanlig at laksen er så sene til å svømme fra havet opp i elvene, forteller Møll.

Fædrelandsvennen har tidligere skrevet om at juni måned var rekordvåt. Mye vann betyr ifølge Møll vanskeligere fiskeforhold for laksefiskerne.

— Det skiftende været har ikke vært en fordel. Det gjør noe med biteviljen til fisken, forteller Møll.

Bronebakk er ikke like sikker på værets betydning for fisket.

— Vannføringen har vært stor, men stabil. Det uvanlige er vel at det har vært så mye vann over så lang tid. Men jeg tror ikke det er det som er årsaken til de dårlige fangstene. Det er vel heller oppvekstvilkårene i havet som har endret seg, sier Bronebakk, som peker at laksefisket har vært dårlig i stort sett alle av landets lakseelver.

Spente på fortsettelsen

Til tross for færre fangster og vanskelige fiskeforhold har Møll sett noe positivt i Mandalselva.

— Jeg ser fisk hoppe hver gang jeg er ute. Og den fisken som er her er større enn tidligere år. Mange er på 4-5 kg i gjennomsnitt, forteller Møll.

Møll selv forteller at han har hatt en tøff start på fiskeseongen med mange fisk som har falt av kroken. Likevel ser han lyst på fortsettelsen både for egen del, og for de andre laksefiskerne.

— Som regel så tar laksefisket seg opp utover i sesongen så lenge det ikke blir tørke, forteller Møll.

— Når man kommer til midten av juli så pleier det å komme mer "smålaks". Det blir spennende å følge utviklingen de neste tre ukene, sier Bronebakk.

Fakta: Laksefangst så langt 2013

Audna: 250

Otra: 137

Mandalselva: 283

Lygna: 84

Nidelva: 11

Storelva: -

Søgne- og Songdalselva: -

Tovdalselva: 103

Kilde: scantura.no