ARENDAL: Justisminister Grete Faremo kom på Arendalskonferansen onsdag med kraftig skyts mot norsk politi og slo fast at de ikke besto prøven 22. juli i fjor. Hun varsler store endringer og ønsker å ta tak i ledelse— og kulturutfordringer i etaten.

— Jeg er klar til å ta fatt på den oppgaven, sier Lindeberg, som hørte Faremos foredrag i Arendal. - Det hun sier går selvsagt inn på oss, men vi må samtidig slå fast at det er berettiget. Det ligger i politisjelen at vi bygger oss opp igjen, og det tror jeg vil skje fort, sier Lindeberg, som har merket seg at tilliten til politietaten er svært lav om dagen.

God rapport

- Er en slik kritikk oppbyggende, eller nedbyggende for politistyrken?

— Som sagt, det går inn på oss, men det er viktig å understreke at Gjørv-rapporten er grundig og god, slik at det i ettertid ikke blir noen diskusjoner om realitetene. Kritikken gjør selvsagt inntrykk.

— Vi er svært utålmodige etter å komme i gang med forbedringsarbeidet, derfor er jeg glad for det hun sier i dag. Samtidig må jeg understreke at vi i lengre tid har påpekt en rekke tekniske mangler, mangler jeg nå håper kommer på plass, sier Lindeberg, som blant annet peker på nødnettet og ikt-systemer.

Sambandsutstyr

Hun håper det nå blir penger til bedre sambandsutstyr i politibilene, blir mulighet for PC, smarttelefoner og annet i bilene, slik at kommunikasjonen kan forbedres. - Jeg håper rett og slett det blir en egen ekstra bevilgning til dette.

- Faremo peker på at det er store ledelsesutfordringer i etaten. Hva tenker du om det?

— Vi som ledere må naturligvis ta vårt ansvar. Det er ikke den enkelte tjenestemann som sitter med ansvaret, det er det vi i ledelsen som gjør, sier Lineberg. Lindeberg har et omorganiseringslag for politidistriktet liggende i skuffen, et forslag som foreløpig er stoppet. Hun håper at hun etter Gjørv-rapporten får større handlefrihet når det gjelder hvordan hun vil organisere Agder-politiet.

Beredskapsøvelser

— En av de områder som er kritisert er mangel på øvelser, Hvor ofte har dere beredskapsøvelser på Agder?

— På det området er vi gode på Sørlandet. Vi har en øvelse hvert år der vi øver sammen med de øvrige redningsetatene, sivilforsvaret og frivillige organisasjoner. I etterkant evaluerer vi øvelsen og ser på forbedringsområder. Jeg føler vi er gode på samhandling i vår region, og det skal de øvrige etater ha like stor del av æren for som oss.

Kirsten Lindeberg håper rapporten i etterkant av 22. juli 2011 fører til at det blir et nasjonalt løft innen beredskap og sikkerhet. - Vi er som sagt utålmodige og jeg håper nå at løftet blir en realitet, sier Lindeberg.