FORBILDE: Arne Arnardo er en helt for den unge sirkusdirektøren Ronja Gujord (22). Hun møtte Arnardo som bitteliten jente. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen
BARNAS VENN: Arne Arnardo i kjent mundur. Foto: Sven-Erik Svendsen.

LILLESAND: — «Gamle Arnardo» satte standarden for det folk tenker er en sirkusdirektør. Han var en utrolig karismatisk figur med stort, grått hår, stor mage og pisk, nesten som en Disney-figur. Han var den eneste i bransjen som ønsket meg lykke til da jeg startet mitt eget sirkus, sier Thor Gujord.

Han etablerte Cirkus Zorba som landets minste sirkus for 21 år siden. Når han er i traktene rundt Lillesand, benytter han anledningen til å legge blomster på Arnardos grav på gravlunden ved Vestre Moland kirke.

— Det er en artig tradisjon jeg har, og nå synes jeg det er ekstra artig å ha med andre generasjon, sier Gujord.

Datteren Ronja (22) setter også ned blomster i øsende regnvær.

— Jeg tenker at det er Arnardo som er årsaken til at jeg står her i dag. Så jeg er takknemlig, sier Gujord.

Det var nemlig Arne Arnardo som for alvor førte Thor Gujord inn i manesjen.

Rømte med Arnardo

— Som 17-åring rømte jeg med Cirkus Arnardo. Det var i 1968. Jeg var alltid veldig fascinert av sirkus, og ikke minst av Arnardo. Han var jo som en eventyrfigur for oss som var unge på den tiden. Det er den klassiske drømmen om at du rømmer med sirkus, og den drømmen gjorde jeg alvor av, sier Gujord, som i flere sesonger jobbet som teltarbeider for Arnardo.

Siden jobbet han på sirkus i Finland, hvor han møtte sin kone, Ronjas mor.

— Jeg hadde et godt og nært forhold til «Gamle Arnardo». Da jeg begynte å dressere og trene opp geiter, i 1978, var det noe Arnardo tente enormt på, og han annonserte det som en verdenssensasjon. Og det var vel faktisk det. Han kom til Kristiansund med fly, med NRK på slep. Han var et pr-fantom av en annen verden, husker Gujord.

Giftet seg i manesjen

Nå er det datteren Ronja som bærer flosshatten i Cirkus Zorba. Som 19-åring overtok hun direktørjobben. For litt over to uker siden giftet hun seg, selvfølgelig i manesjen.

— Han fridde under en forestilling, så da var det selvfølgelig også vielse og fest i sirkusteltet, med underholdning fra klovnene, forteller Ronja.

Men en sirkusdirektør av «Gamle Arnardo»s klasse, med grått hår, stor mage og pisk, er hun kanskje ikke.

— Jeg håper å sette en ny standard for hva folk ser for seg som en sirkusdirektør, sier 22-åringen.