KRISTIANSAND: — Er ikke dette tøft da? Mitt liv har aldri vært rett fram eller kjedelig. Nå har jeg sjansen til å utvikle en helt ny industri. Jeg greide ikke si nei. Dette er så spennende, sier Bernander til Fædrelandsvennen.

Bernander skal nå gjennom seks måneders oppsigelsestid i NHO. En eller annen gang utpå høsten begynner han som administrerende direktør for selskapet Viking Heat Engines AS i Kristiansand.

Det er denne maksinen John G. Bernander har sagt opp jobben sin i NHO for å selge. Foto: Pressefoto

Selskapet er et av selskapene under Viking-paraplyen til skipsreder Tore Hansen-Tangen i Kristiansand. Viking Heat engines driver med å utvikle, og skal senere begynne å selge, kraftverk du kan ha hjemme.

— Enormt potensial

— All ære til Tore Hansen-Tangen som grep fatt i den fantastisk kreative og kunnskapsrike og lokale Harald Nes Rislå. Det er Nes Rislå, med utdannelse fra Canada, som har funnet opp maskinen vi nå skal utvikle og selge. Potensialet er enormt. Tenk Tyskland, hvor diskusjonen virkelig går om at fremtidens boliger må lage sin egen energi, sier Bernander.

Craftengine heter maskinen. Den er et slags aggregat som går på biomasse som flis og pellets, eller på solenergi. Maskinen skal produsere strøm til mellom 30 og 40 øre kilowatten. Den vil koste mellom 40— og 80.000 kroner i innkjøp.- Den trenger varme inn, biomasse eller sol. Så tilføres vann. I andre enden kommer det ut elektrisitet og varme, forteller Bernander og skryter:

— Kjøper du en, skal du ha nok varme og strøm til eget forbruk, samt nok overskuddsstrøm til at du kan tjene inn maskinen på tre til fem år. Det er virkelig gøy å være med på dette.

Risikofylt

— Men du går altså fra toppjobben i næringslivet til noe heller usikkert?

— Nå er jeg 55 år. Det er lettere å ta risiko nå enn da jeg var 35 år. I NHO har vi snakket mye om industriutvikling og gründere. Nå skal jeg forsøke å bidra med mitt. Får vi suksess, er det kjempegøy. Får vi ikke, kan jeg se tilbake på at jeg våget og forsøkte, sier John G. Bernander og legger til at det også fristet med en jobb i gåavstand fra leiligheten på Bystranda.

Bernander har vært en av Sørlandets aller mest markerte personer de siste 25 årene. Han har vært stortingsrepresentant for Høyre, Kringkastingssjef, direktør for forsikringsselskapet Gard og direktør for Næringlivets Hovedorganisasjon.

— Jeg har alltid levd i skjæringspunktet politikk/butikk. Nå blir det ikke tid til politikk. Jeg regner med mine nye kolleger vil protestere da. Nå må vi bruke alle krefter på å få denne butikken opp og stå.

— Har du tatt et romantisk valg denne gang?

— Litt kanskje. Jo, det er romantikk i dette, også. Jeg har skikkelig lyst til å være med på å utvikle ett nytt produkt, skape noe fra bunnen. Siden jeg har tro på dette, satser jeg både jobb og penger.

Bernander vil ikke si hvor mye han selv skal eie i Viking Heat Engines. - Det blir en mindre andel, sier han.

Testes

Craftengine ble presentert i Kristiansand i januar. Prototypen har vært til teknisk testing i Danmark. I sommer skal en forbedret prototyp testes i samarbeid med motorutviklingsfirmaet AVL.

I januar sa direktør i Viking Development Group (konsernet) Tor Hodne dette til Skog.no om Craftengine:

"Hjemmegjort, grønn, vannbåren vame og elektrisitet, produsert i hvermanns kjeller. Dette er fremtidens kraftproduksjon".