VALLE: – Fiskelykken var så som så, men hva gjorde vel det da jeg kom over meteoritten, sier Terje Fjeldheim fra Kongsberg til Fædrelandsvennen.

Det var sist søndag han var på vei tilbake over fjellet etter å ha syklet Nordsjørittet i Rogaland, og bestemte seg for å stoppe noen dager for å fiske i noen fjellvann i Setesdalsheiene. I en torvmyr lå det en stein som 57-åringen med geologiutdannelse straks mistenkte måtte være en meteoritt.

Ingen tvil

Fredag hadde han steinen med seg til Naturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo, der geolog og meteorittekspert Rune Selbekk ikke var i tvil.

STOLT: Terje Fjeldheim som her er fotografert under en tidligere fjelltur, kom over det som viste seg å være en av de største meteorittene som er funnet på norsk jord. Foto: Privat

– Dette er helt klart en meteoritt. Den har flere av de klassiske kjennetegnene som brennmerker. Eksemplaret har så vidt begynt å ruste, og jeg vil tippe den har ligget i myra et års tid, sier Rune Selbekk.Terje Fjeldheim sier han har vist meteoritten til flere bekjente som nesten uten unntak sier de selv aldri hadde reagert om de kom over steinen ute i naturen. Det kan nok derfor ligge mange meteoritter som aldri har eller vil bli funnet ute i terrenget.

Fjerde største i Norge

– Vi får årlig inn mellom 200 og 300 steiner som folk lurer på er meteoritter, men siden det første registrerte funnet i 1848 har vi medregnet dette siste i Setesdal bare vært gjort 16 funn i Norge. Denne siste er med sine 4570 gram den fjerde største. Dette er derfor svært stort for oss som har dette som arbeidsfelt, sier Rune Selbekk entusiastisk.

Den største meteoritten som er funnet på norsk jord, veide over 78 kilo. Funnet som bestod av to meteoritter ble gjort i Alta i Finnmark i 1902. I 1884 ble det funnet en 21,7 kilo stor meteoritt i Tysnesøy i Hordaland, mens det tredje største funnet på totalt rundt seks kilo, ble gjort i Oslo i fjor.

Hemmelig funnsted

– Jeg vil foreløpig ikke røpe hvor i Setesdalsheiene jeg fant meteoritten, men kan si så mye som at det var i et område som det i alle fall er naturlig for fiskere å ferdes. Det kan kanskje ligge flere meteoritter i samme område, så jeg kommer nok til å ta meg flere fisketurer der, sier Terje Fjeldheim.

Kongsbergmannen jobber til daglig som dataingeniør i Nordsjøen, og sier han nå vil bruke noe av friperiodene på å lete etter flere meteoritter i Setesdalsheiene.

Rune Selbekk ved Naturhistorisk museum sier at det normalt er den som finner en meteoritt som har blitt sett på som den rettmessige eieren. Regelverket er imidlertid uklart, og det kan stilles spørsmål ved om også grunneier kan gjøre krav på funnet.

Stor verdi

Ifølge NRK kan en meteoritt være verdt fra 50 til 5000 kroner per gram, slik at eksemplaret i Setesdal minst vil kunne ha en verdi på fra et par hundre tusen kroner til millionbeløp.

– Jeg har ikke bestemt meg for hva jeg vil gjøre med meteoritten. Siden den var delt i to da jeg fant den, kan det kanskje bli aktuelt å både selge og gi bort noe til forskning, sier Terje Fjeldheim.