KRISTIANSAND: Det ble bom stopp i tollen og tur på politistasjonen for mennene som hadde vært på Norges-ferie i tre uker. Det er nemlig ikke lov til å ta med mer enn 15 kilo fisk per person ut av Norge. Dermed måtte tollerne beslaglegge 171 kilo med filet, sirlig oppkuttet og fint innpakket i passelige porsjonspakker. De resterende 30 kiloene fikk de ta med seg hjem til Belgia.

— Vi har sansen for at folk fisker som rekreasjon, men når de tar med seg sånne mengder som dette så er det altfor galt, sier fisker og styreleder i Fiskerlaget Sør, Øystein Fjeldskår. Han anslår at 201 kilo filet tilsvarer godt over det dobbelte i fisk.

Egen fryseboks

Politiet og tollerne vet ikke om fisken var til eget bruk eller om planen var å selge det.

EGEN FRYSER: Bak i kassebilen hadde de to hobbyfiskerne en egen fryseboks. Den var full av fisk. Foto: Tollvesenet

— Dette er et problem, men det er ikke ofte vi har så store beslag, sier vaktsjef Knut Inge Brandsvoll ved tollvesenet i Kristiansand. De to belgiske mennene hadde vært på tur i Rogaland, i området ved Boknafjorden. Og fangsten har vært brukbar. Over 200 kilo renskåret filet tilsvarer mange fisk. Stort sett var det sei i de godt pakkede posene. Til å oppbevare fisken hadde de en stor fryseboks bak i kassebilen.

Pakket skikkelig

— Jeg kan ikke si at de har smuglet før, men det er i hvert fall ordentlig gjort. Det er ikke første gang de har filetert og pakket fisk, sier Brandsvoll. Han har ingen tro på at de ikke visste om de norske begrensningene. Belgierne forsøkte nemlig først å oppgi en mindre mengde fisk.

Beslaget ble gjort ved 14-tiden lørdag.

filet2.jpg Foto: Roald Ankersen

Reglene er innført for å begrense hvor mye fisk utenlandske fritidsfiske tar når de er på Norges-besøk. Enkelte steder har det vært et problem at de tar for store mengder.— Fiskere reagerer i blant på de store mengdene hobbyfiskere drar opp, sier Brandsvoll.

Tv 2 meldte nylig om et nytt norsk rekordbeslag av fiskefileter. Åtte polakker ble stoppet utenfor Narvik med nærmere et halvt tonn for mye fisk i bagasjen.

Per person er beslaget i Kristiansand større.

Skal kastes

På årets fem første måneder har norske tollere tatt to tonn med fiskefilet som er forsøkt tatt ut av landet. Dette er nesten dobbelt så mye som i hele fjor.

Fisken som ble beslaglagt i Kristiansand ligger nå i tollernes fryseboks, men blir ikke der lenge.

— Dette blir kastet på dynga, eller det vil si destruert som spesialavfall, sier Brandsvoll.

Øystein Fjeldskår holder til i Lindesnes kommune. Han tror ikke overfiske er et veldig stort problem, men når beslagene er doblet fra i fjor tror han problemet er økende.

— Det er store mengder. Erfaringsmessig vet vi også at de tar mye småfisk. Da blir det mange individer som forsvinner, sier Fjeldskår. Han sier at det er bra med småtorsk i sjøen nå, og det er synd om for mange tas opp før de rekker å vokse seg store.