ARENDAL: Fantomet står fortsatt sterkt på Sørlandet, og jungeltrommene gikk raskt da Fædrelandsvennens naboavis i aust forsøkte å fjerne den maskerte tegneseriehelten med underbuksa utenpå trikoten.

– Vi hadde bestemt oss for å kutte ut Fantomet som tegneseriestripe. Den har vært ute i to dager. Nå har vi besluttet å ta den inn igjen, sier sjefedaktør Morten Rød i Agderposten.

Fantomet var vekk i to døgn, og der gikk altså smertegrensen, både for lesere og redaktør.

Intenst med Sala

- Der forregnet vi oss, gitt, smiler sjefredaktør Morten Rød i Agderposten. Foto: Kjartan Bjelland

— Jeg trodde jo serien var litt ute av tiden, forteller Rød til fvn.no.Avisen valgte å stanse midt i en historie som ikke har vært publisert før.

- Jeg innser at det var dumt å kutte midt i føljetongen. Dessuten er det en ganske spesiell historie, det er litt intenst nå med Sala, sier han.

Sjefredaktør Rød medgir at det har vært atskillig lettere for de som jobber i kundemottaket i Agderposten i dag.

— Det var overveldende engasjementet rundt Fantomet. Vi har nok undervurdert Ånden som går. Han har mange tilhengere og er jo noen hundre år eldre enn meg, jeg er jo forholdsvis fersk i Agderposten-sammenheng, sier Rød.

"Men... det er jo min kone"

- Det ble et helsikes rabalder. For noen år tilbake, i 2006, forsøkte Fædrelandsvennen seg med samme forsvinningsnummer. I forbindelse med omleggingen til tabloidavis, røk Mr Walker ut på gata.

Protestene haglet inn. Deriblant sier vandrehistorien at det landet et skarpt brev fra daværende sjefredaktør Finn Holmer-Hovens kone på redaksjonsledelsens pult.

"Men... det er fra jo min kone," skal Holmer-Hoven ha utbrutt under morgenmøtet.

- Historien er nok ikke helt slik, men det stemmer at hun reagerte kraftig. Hun ble meget oppbrakt, sier Holmer-Hoven.

Det var heller ikke mange trykkedager Fædrelandsvennen kom ut - uten Kit Walkers alter ego.

- Det ble et helsikes rabalder. Verre enn om vi skulle ha tatt ut dødsannonsene, humrer gamleredaktøren.

Får bli i Fevennen

Selv om nye tegneserier har kommet og gått i Fædrelandsvennens papirutgave gjennom årene, er det ingenting som tyder på at Fantomet sitter løst i stolen.

- Vi har ingen planer om å ta ut den serien, sier sjefredaktør Eivind Ljøstad.

Betryggelsen kommer så kontant, at det ikke er noen grunn til å tvile. Ånden som går får bli, og samtidig krysser vi også fingrene for at han finner ut av ting med Sala. Der borte i Aust-Agder.