MANDAL: — Kommunens tillitsprosjekt har vært helt unikt og er av stor nasjonal interesse, sier forskerne Torunn S. Olsen fra UiA og Nina Jentoft fra Agderforskning.

De har fulgt kommunen i tre år og sett på virkningen særlig av at de ansatte kan skrive egenmeldinger for 365 dager i året, noe kommunen har fått lov til av kommunaldepartementet.

Tirsdag la de fram sine funn. Den viser at fraværet i kommunen har gått opp og ned siden 2008, slik den har gjort i hele kommune-norge. Men konsekvent har Mandal kommune ligget under landsgjennomsnittet, alt fra 1,8 prosent til 0,9 prosent i fjor. Men i første kvartal i år nådd kommunen en bunn med 5,6 prosent fravær, noe som er hele 2,0 prosent under landsgjennomsnittet.

— Vi har klart å nå våre mål slik bystyret ønsket i 2003. For det første er sykefraværet kraftig redusert siden den gang. Nå står folk lenger i jobb. I 2003 sluttet de ansatte av ulike årsaker da de var omkring 52 år. Det er nå hevet til 57 år, sier rådmann Knut Sæther.

Han kan vise til at kommunen har spart 11 millioner kroner på redusert sykefravær og økt pensjonsalder, mens staten har spart 26 millioner kroner.

Vil ikke anbefale

Likevel: Selv om sykefraværet siden 2003 totalt sett har gått dramatisk ned, viser tallene fra 2007 fram til nå at langtidsfraværet har gått noe opp. Samtidig har korttidsfraværet i samme periode gått ned.

— Vi kan ikke si hva det å skrive egenmeldinger isolert sett har hatt å si på sykefraværet. Av den grunn er det ikke mulig å anbefale endringer i folketrygdloven, sier de to forskerne. De mener det må en mer omfattende forskning til for å måle effekten.

De har heller ikke sett på effekten av de tallrike oppleggene kommunen har satt i gang for å få ned fraværet, blant annet gjennom å få de ansatte til å trene.

Vil fortsette

Kommunen har dispensasjon på 365 dagers egenmeldinger fram til 1. januar. Rådmannen er klar på at kommunen vil søke om å få fortsette med dette. Også hovedtillitsvalgt Kristin Vinsjevik sier at de ansatte ønsker dette.

Og forskerne støtter opp om dette: - Nå går de ansatte til legen for å få behandling og råd, ikke for legimitere fraværet, sier Olsen og Jentoft.

De ser dessuten en stor tilfredshet hos de ansatte med den utvidede retten til egenmeldinger.

VENTER: Prosjektleder Siren Vetnes Johannessen mener det må forskes mer på fravær. Foto: Jarle R. Martinsen

– Må forskes mer

Siren Vetnes Johannessen har siden oppstarten av tillitsprosjektet vært prosjektleder. Hun har nå permisjon, men sier det bør forskes mer og dessuten mer allsidig for å finne ut av hva som nytter for å få ned sykefraværet.

— Rapporten som nå er laget, blir veldig teoretisk og vanskelig å kjenne seg igjen i. Derfor håper jeg Mandal kommune blir en av de ti foretakene som departementet ønsker å forske videre på når det gjelder økt antall egenmeldinger, sier Johannessen.

Mest kjent i tillitsprosjektet er nettopp 365 dagers egenmeldinger, men kommunen satte også i gang en rekke delprosjekter.

— 365 dagers egenmeldinger i seg selv ville neppe hatt så stor effekt på fraværet, det må kombineres med andre tiltak. Det synes jeg vi har vist at vi fikk til, sier hun.