MANDAL: – Vi er en betydelig turistby om sommeren med stor tilstrømning av båter. Da bør ikke politibåten ligge til kai, sier varaordfører Even Tronstad Sagebakken.

Fram til sommeren 2010 hadde politibåten i Mandal et fast mannskap. Disse kunne følge med på båtaktiviteten til sjøs fra Søgne til Rogaland grense. I fjor og i år er det ikke penger til annet enn rene utrykningsoppdrag.

Sagebakken mener at dette ikke er holdbart.

– Politibåten bør brukes også til å forebygge. Vi har de siste årene hatt flere svært alvorlige ulykker i Mandal. Selv om politiet neppe kunne ha forhindret noen av disse, viser det seg jo at tilstedeværelse av politiet er med på å forebygge ulykker, sier Sagebakken.

Skrevet brev

Nå har han og ordfører Tore Askildsen skrevet brev til politimesteren om saken. Her påpeker de at når det er flott vær, er det en vesentlig trafikk inn og ut av Mandal.

– Da er det båter som skal til havn og stor dagsturtrafikk. I tillegg er båtparken i Mandal preget av båter med større motorer, og dermed med større fart, påpeker de i brevet.

De viser også til en undersøkelse fra 2011 som forteller at mange båtførere har mangelfull kunnskap om å ferdes med båt.

Bekymret

Sagebakken sier at de er sterkt bekymret over at politibåten ikke er bemannet.

– Nå er det i realiteten fritt fram for lovbrudd til sjøs, både når det gjelder fart og promille, sier han.