AGDER: Fra januar til og med juni ble 43,6 prosent av alle forbrytelser i Agder politidistrikt oppklart. Det kommer fram i politiets egen statistikk. Det er godt over landsgjennomsnittet på 38,1 prosent.

— Vi er meget godt fornøyd med resultatet hittil. Dette særlig ut fra det stramme budsjettet vi forholder oss til inneværende år og de justeringer vi har gjort for å styrke ordenstjenesten og beredskapen med tanke på at folk skal få hjelp ved behov, sier Kjell Hegstad, visepolitimester i Agder politidistrikt til Fædrelandsvennen.

Liten oppgang i antall forbrytelser totalt

Antallet registrerte anmeldte forbrytelser viser en liten oppgang på 253 saker (3,5 prosent). Sammenlignet har anmeldelser totalt i Norge økt med 5,3 prosent i samme periode. Agder har således en mindre oppgang enn landsgjennomsnittet.

— Økningen i anmeldelser er ikke uventet da vi hadde en unormalt stor nedgangen første halvår i fjor. Alle forbrytelseskategoriene gikk da ned med unntak av skadeverk, sier Hegstad.

Økning spesielt av lommetyverier og sykkeltyverier

Det er først og fremst innenfor kategorien vinningsforbrytelser økningen i forbrytelser har kommet med i alt 223 saker. Grove tyverier har økt med 144 saker. Av disse grove tyveriene er det grovt tyveri fra person på offentlig sted som har økt betydelig. Ifølge politiets statistikk har denne kriminalitetstypen økt fra 73 til 200 anmeldelser.

Økningen har kommet hovedsakelig i Kristiansand. Ellers har simple tyverier økt totalt med 7 saker, bedragerier med 62 saker og ran og utpressing med 11 saker. Når det gjelder bilbrukstyveriene viser disse en nedgang på 34 saker.

— Når det gjelder grovt tyveri fra person på offentlig sted har vi oppklart få saker. Tyveriene har for det meste skjedd på utestedene i Kristiansand. Det er særlig lommebøker og mobiltelefoner som er fratatt personene. Kristiansand politistasjon holder på med en nærmere analyse av disse grove tyveriene. Det er all grunn til å oppfordre folk til å være mer observant og påpasselig for å unngå å bli offer, sier Hegstad.

Også sykkeltyveriene har økt fra 331 til 482 i Agder. Visepolitimesteren anbefaler at folk låser syklene fast på et sted hvor mange mennesker ferdes og registrerer dem i Falck sitt sykkelregister.