SONGDALEN: — Det vi nå ser, er følgene av for små økonomiske rammer, sier Janne Slotte, hovedtillitsvalgt for LO i Songdalen kommune.

I onsdagens møte i administrasjonsutvalget kommer saken på politikernes bord. Det har et enstemmig arbeidsmiljøutvalg bestemt.

— Vi er glade for at dette også blir tatt på alvor av ledelsen i kommunen, og at det heves til politikerne i administrasjonsutvalget, det er jo de som har budsjettansvar, påpeker Slotte.

- Må løpe fortere

Hun linker fraværet på enkelte avdelinger direkte til de siste års nedskjæringer i helse- og omsorgssektoren. - Når rammene er blitt så stramme, øker arbeidsbelastningen. Det gjelder både for de ansatte, som må løpe fortere, og for lederne i enheten, som har fått økt sine arbeidsoppgaver og ansvarsområder, sier Janne Slotte.

For 2012 er det gjennomsnittlige sykefraværet i kommunen på sju prosent, mens det for helse- og omsorg ligger på 7,7 prosent. Kommunens mål for perioden er på 7,2 prosent.

BEKYMRET: Hovedtillitsvalgt Janne Slotte i Songdalen kommune frykter at sykefraværet i helse- og omsorgssektoren vil stige, og er glad for at alarmen er gått hos politikerne. - Nedskjæringer gjør at de ansatte må løpe fortere, og på sikt vil dette også gå ut over brukerne, påpeker hun. Foto: EIVIND KRISTENSEN

— Vi ligger greit an i forhold til måltallet. Men på bakgrunn av de tilbakemeldingene vi får om det trøkket de ansatte opplever, og erfaringer vi har fra tidligere, er vi bekymret for at tallene vil øke. Dette er det viktig at politikerne er informerte om, og at de har bildet klart for seg når tertialrapportene kommer. Derfor vil det være interessant å høre signalene de gir, og hva de bestemmer om hvordan dette skal følges opp videre. framholder hovedtillitsvalgt Slotte.

- På helsa løs

Songdalen kommune har slitt med økonomien de siste årene, og Slotte påpeker at det er de ansatte som merker belastningen først.

— På sikt er det klart at dette også vil merkes av brukerne. Vi har dyktige ansatte med god faglig kompetanse, som ønsker å gi det beste til brukerne. Det gjør at de strekker seg for langt, noe vi frykter kan gå på helsa løs. Når personalet er nedbemannet og tjenestene skal gis på samme nivå, får det konsekvenser, sier hun.

Ordfører Johnny Greibesland (Sp) i Songdalen deler bekymringen til Janne Slotte.

— Vi ser med bekymring på at fraværet øker, og det er ikke tvil om at det er et alvorlig varsku det som nå kommer fra arbeidsmiljøutvalget, sier Greibesland.

Lysere enn i fjor

Han mener det er for tidlig å trekke bastante konklusjoner om årsaken til at sykefraværet øker. - Vi må følge nøye med, og se hvordan dette utvikler seg. Vi har veldig trange rammer, det er bare å erkjenne, sier Greibesland, som er spent på hva tallene i tertialrapporten sier om kommunens økonomi.

På denne tiden i fjor var kommunen i en særdeles vanskelig situasjon, da det overraskende viste seg at helse- og omsorgssektoren hadde et overforbruk på flere millioner kroner.

— Vi har ikke fått det endelige regnskapet for 2012, men foreløpige tall viser at rimelig greit overskudd. Det styres stramt, men godt, og sånn sett er situasjonen mye lysere enn på samme tid i fjor. Men om noe av overskuddet kan føres tilbake til enhetene og avhjelpe den situasjonen du skisserer, er det for tidlig å si noe om, fremholder ordføreren.