KUNST: PÅ veggene til familien Dale/Verpes gårdsbutikk henger bilder av Reidar Fritzvold og Magne Furuholmen. De satser litt på gallerivirksomhet også. Foto: JOHS. BJØRKELI
700 ÅR GAMMEL BRØDFJØL: Da Margit Dale og Frode Verpe overtok gården Systog Dale brukte de en vakker, gammel stokk som hadde ligget på loftet som dekor i gangen. Den vesle biten som, ble til overs da de felte inn stokken fra stavkirka som sto på Nomeland i Valle i middelalderen, brukes nå til å servere hjemmebakt brød på. Foto: JOHS. BJØRKELI

VALLE: — Vi er i full gang, men har bare åpent med matservering i forbindelse med høytider og sommerferie, sier Margit Dale (27) og viser rundt i hennes og ektemannen Frode Verpes rikholdige butikk med økologiske, og for denne journalisten, sjeldne produkter.

Det er trolig ikke så mange som har hørt om karameller med oppskrift fra 1300-tallet, laget av einerbærekstrakt, sukker og fløte, saft laget på antioksydantbomba aronia, ugrassåpe eller shampo-såpe av einer.

— Den er kjempefin mot håravfall, sier Margit, overbevisende.

Økologiske produkter

— Vi satser på økologiske produkter. Det være seg pasta, olivenolje, blåbærsafta med skogsblåbær eller fruktdrikkene, sier Frode Verpe.

I tillegg selger de spekemat, flatbrød, steinbakt brød, økologiske poteter. Pølser og sauefeller fra egen gård med mer.

Kortreist mat

— Vi prøver å få tak i produkter som ikke er så langreiste. Vi har for eksempel honning fra Byglandsfjord, ost fra Iveland, spekemat fra Hovden gård med mer, forteller Margit og Frode.

De selger husflid og kunstverk fra gårdsbutikken sin også. På veggene henger litografier fra Magne Furuholmen og Reidar Fritzvold i skjønn forening.

Mye støtte

— Vi har fått god hjelp av Valle kommune og Innovasjon Norge til å starte opp. De har tro på oss de også. Hyggelig er det at også bygdefolk synes det er hyggelig det vi har fått til, sier Frode Verpe.

700 år gammel brødfjøl

Skulle noen ha lyst til å ha selskap på Systog Dale, serveres det tradisjonsmat fra kjøkkenet.

Fædrelandsvennen fikk smake Margit Dales potetsuppe med blant annet steinbakt brød til. Sistnevnte servert på ei brødfjøl - laget av en stokk fra stavkirka fra 1300-tallet som sto på Nomeland, et par kilometer lenger sør for Systog Dale!